AKTUELNO

Ovaj vreli 13. julski dan definitivno je baksuzan. Skoro u isto vreme, na tri različite lokacije, buknula su tri velika požara sa kojim se kikindski vatrogasci još bore.

Kod kikindske Železničke stanice vatra je najpre, oko 12 sati, zahvatila trsku i suvu travu, a potom se proširila na stare pragove koji su premazani uljem. Vatrogassci su morali vodom da polivaju vagone koji su stajali nedaleko od vatrom zahvaćenih pragova. Gust crni dim sve vreme mogao je da se vidi iz tog rubnog dela Kikinde, a kad je požar stavljen pod kontrolu, fokusirali su se na požar koji je, skoro u isto vreme, izbio na suprotomm delu Kikinde, u delu atara prema Novom Miloševu. Kako Kurir saznaje, u delu atara, od fabrike MSK prema Novom Miloševu, gori oko 40 hektara strnjišta.

Foto: Unsplash.com

Tu požar gase pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice, NIS- a , DVD Bašaid i fabrike MSK. Treći požar besni u ataru između Kikinde i Bašaid. Naknadno će biti poznati uzroci požara, ali se očigledno desilo ono čega su se pripadnici Varogasno spasilačke jedinice i članovi gradskog Štaba za žetvu pribojavali. I pored toga što se konstantno apeluje na poljoprivrednike da je paljenje biljnih ostataka, naročito tokom žetve zabranjeno, pojedinci se ni ovog leta nisu libili od toga. Već je prethodnih dana bilo nekoliko manjih požara, ali ni jedan po obima ovima..Iako su za one koje se ogluše o zakon i pale biljne ostatke nakon žetve, propisane visoke novčane kazne, ovakve stvari uporno se ponavljaju.

Novčana kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara. U slučaju pravnih lica, kazne se kreću od 300.000 do milion dinara. Ukoliko se utvrdi da su na poljoprivrednom gazdinstvu spaljivani biljni ostaci, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi tokom naredne dve godine.

#Kikinda

#Požar