AKTUELNO

Fotografije mučenih i ubijenih, kao i foto-dokumentacija iz kuće strave u Ritopeku i drugih objekata koje su koristili Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihovi najbliži saradnici, u utorak su prikazane članovima porodica petorice mladića koji se vode kao nestali.

Reč je o Milanu Ljepoji, Zdravku Radojeviću, Goranu Veličkoviću Goksiju, Lazaru Vukićeviću i Aleksandru Gligorijeviću Pukiju.

Ove porodice imaju status oštećenih i njima je omogućeno da, ukoliko žele, pogledaju kompletnu dokumentaciju iz ovog slučaja, koja je prepuna jezivih i stravičnih fotografija.

- Članovima najužih porodica predočeni su i DNK nalazi iz kojih je nedvosmisleno utvrđeno da su žrtve njihovi najmiliji - navodi izvor "Novosti" iz istrage. - Na osnovu nekih video zapisa i fotografija obavljena je na neki način i identifikacija surovo ubijenih. I proceduralno je potvrđeno da su među žrtvama LJepoja, Radojević i Veličković, a završena je, na neki način i identifikacija preko fotografija Gligorijevića. Čeka se da se zvanično saopšti njegovom ocu, kao i ocu Lazara Vukićevića, da je DNK pokazao da su i oni među mrtvima i da im se predoče prikupljeni dokazi.

Svi dokazi, kao i materijalni tragovi pronađeni su i prikupljeni u vikendici u ulici Livadice broj 3, u Ritopeku, ali i drugim objektima, koje je koristila ova kriminalna grupa.

Inače, Tužilaštvo za organizovani krimininal proširilo je istragu protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, zbog sumnje da su počinili još ova dva zločina. Spisku od trojice ubijenih, za koji su prikupljeni dokazi, pridodata su od prošle nedelje još dva nova.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Naredba o proširenju istrage doneta je 8. jula. Policija i nadležno tužilaštvo do sada su prikupili dokaze za brutalna ubistva LJepoje, Radojevića, Veličkovića, kao i Vukićevića i Gligorijevića. U rešenju o proširenju istrage navode se novi detalji stravičnih ubistava za koje je osumnjičena ova ekipa. U dokumentaciji tužilaštva ističe se da su Vukićević i Gligorijević likvidirani samo zato što su pripadali suparničkoj ekipi. Navodno, Belivuk i Miljković su sumnjali da ih ova dvojica prate i da hoće da ih ubiju.

Pripadnici MUP Srbije i TOK utvrdili su da je Vukićević, po dogovoru Belivuka i Miljkovića, prevaren i namamljen 14. oktobra prošle godine da dođe na sastanak sa Nemanjom Đurićem u Radničkoj ulici u Beogradu. Đurić ga je, potom, odveo do kuće u Ritopeku, gde su za njima došli i Srđan Lalić, Marko i Miloš Budimir, Vlado Draganić, Dejan Tešić i još nekolicina još neidentifikovanih članova grupe.

Posle ubistva Vukićevića, prema tvrdnjama policije i TOK, osumnjičeni su pokušali da unište tragove zločina tako što su prostoriju brisali hemijskim sredstvima.

Četiri meseca ranije, na gotovo identičan način, namamljen je Aleksandar Gligorijević. Belivuk i Miljković, navode iz TOK, posumnjali su da ih on prati i suparničkoj ekipi javlja kuda se kreću kako bi ih ovi ubili iz "snajpera".

- Belivuk i Miljković su 16. juna 2020. godine, oko podneva, namamili Gligorijevića da se sastane sa Markom Budimirom u Beton hali - navodi se u spisima tužilaštva. - Budimir je, potom, odvezao Gligorijevića do kuće u Ritopeku, gde su ih čekali Belivuk, Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Srđan Lalić, Miloš Budimir i još nekoliko nepoznatih osoba. Posle ubistva, Gligorijevićevu odeću su isekli i stavili u kesu, a poto su je odneli u nepoznatom pravcu. Prostoriju u kojoj su počinili zločin probali su da operu hemijskim sredstvima.

Ubijeni Gligorijević bio je predsednik FK Tekstilac iz Odžaka i jedno vreme bio je blizak sa Belivukom i Miljkovićem. Navodno, bio je zadužen i za navijače sa severa Srbije. Pre 17 godina bio je osuđen na 15 godina zatvora kao pripadnik novosadske kriminalne grupe "Firma", koja je bila ogranak "zemunskog klana".

Ova grupa od skoro 30 uhapšenih članova, tereti se i za zločinačko udruživanje, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, otmice...

Za sada se svi osumnjičeni nalaze u pritvoru, a Belivuku, Miljkoviću i većini pripadnika grupe šestesečni pritvor ističe 2. avgusta. Do tada se očekuje da će Tužilaštvo za organizovani kriminal podići optužnicu protiv ove monstruozne ekipe.

Foto: TV Pink Printscreen

Protiv Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe, koji se terete za najteža krivična dela, istraga je pokrenuta 4. februara, kada se većina našla iza rešetaka.

Belivuk i Miljković se terete da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela, skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe "Principi". Pored njih, tada je uhapšeno još dvadesetak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Krajem aprila je u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, koji je, kako se sumnja, koristila ova kriminalna grupa, pronađena i mašina za mlevenje mesa, koja je razmontirana i poslata na veštačenje. Sumnja se da su u njoj mleveni ostaci tela osoba koje su pripadnici klana likvidirali, kako bi se rešili materijalnih tragova i dokaza.

POLICAJAC KAO SAUČESNIK?

Lazar Vukićević bio je, navodno, blizak sa Aleksandrom Šarcem i Aleksandrom Halabrinom, koji su, takođe, brutalno ubijeni. Iza likvidacije sve trojice, kako se sumnja, stoje Belivuk i Miljković. Sumnja se da je u uklanjanju tragova nestanka i smaknuća mladog Vukićevića, učestvovao i u to vreme visoki policijski rukovodilac jedne značajne kriminalističke službe. Istraga o svemu ovome je u toku.

GLIGORIJEVIĆ: NADAM SE DA JE MOJ SIN ŽIV

Mirko Gligorijević, otac Aleksandra Gligorijevića Pukija (34) posle dva sata provedenih u prostorijama TOK kratko je rekao okupljenim novinarima da je video fotografiju glave svog sina sa crnom trakom preko usta. On misli da je njegov sin bio živ kada je fotografisan.

- Koliko znam, Aleksandrov DNK nije pronađen, a supruga i ja smo još pre sedam meseci dali biološke uzorke - rekao je Mirko, koji i dalje gaji nadu da mu je sin živ i da je "samo sklonjen negde". - Sa Veljkom Belivukom bio je u dobrim odnosima, čak se i radovao kada je Velja oslobođen za ubistvo na šinama. Ne znam šta je krenulo po zlu.

Inače, Aleksandar ima ćerku od 13 godina, koja stalno pita za oca.

- Mi ne znamo šta još da kažemo, dete čita novine i vidi svašta. Nisam mogao sinu da zabranim da bude navijač, voleo je to. Poslednji puta sam ga video 3. maja, ali mi nije delovao zabrinuto. On nama o navijačima i tim dešavanjima nikad ništa nije pričao.

Iz Tužilaštva je u utorak uplakana izašla i Milena Ljepoja, sestra Milana Ljepoje, koja je saznala da je DNK njenog brata pronađen u kući smrti u Ritopeku. Ona nije želela da odgovara na pitanja novinara.