AKTUELNO

Carinici su 5. avgusta 2021. godine na carinskom punktu Merdare, u saradnji sa policijom, otkrili i sprečili pokušaj jednog putnika da prokrijumčari preko 30.000 neprijavljenih britanskih funti.

Neprijavljene funte su otkrivene kada je na red za kontrolu pristigao mercedes britanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji britanski državljanin, albanske nacionalnosti.

Foto: Uprava carina

Putnik se uputio ka AP KiM, ali nije prijavio novac na ulasku u Srbiju, niti je na pitanje službenika rekao da sa sobom nosi sumu čije je prijavljivanje obavezno pošto prelazi limit od dozvoljenih 10.000 evra.

Foto: Uprava carina

Prilikom pregleda vozila, carinici su na suvozačkom sedištu zatekli torbu u kojoj se pored garderobe našlo i 32.520 britanskih funti koje je ovaj putnik ''zaboravio'' da prijavi. Reč je o novčanicama u malim apoenima od 10 i 20 funti i samo jednoj od 50 funti.

Nakon što mu je vraćen iznos u protivvrednosti od 10.000 evra, ostatak od 24.000 funti je privremeno zadržan do okončanja postupka.

Kako je reč o stranom državljaninu, prekršajni sud u Prokuplju je sproveo hitan postupak čiji je ishod novčana kazna i zaštitna mera trajnog oduzimanja neprijavljenog novca.

Autor: M.Mijatović