AKTUELNO

Petnaestogodišnji S .L. koji je u ponedeljak uveče u Šidu povređen dok se penjao na vagon voza i dalje je u teškom stanju i lekari se bore da mu spasu život. Njemu je od strujnog udara 60 posto tela u opekotinama. Dr Anđa Rosić iz šidske Hitne pomoći kaže da je njihova ekipa izašla na mesto nesreće u rekordnom roku i tamo zatekla petnaestogodišnjaka u plamenu.

- Naša ekipa zatekla je dečaka kako leži pored stajaćih vagona. Bio je u tom trenutku u plamenu, koji je odmah ugašen i pružena mu je prva pomoć na licu mesta. Dečak je bio u svesnom stanju sa opsežnim opekotinama zbog čega je odmah prebačen u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu – objašnjava dr Rosić.

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine kažu da je stanje povređenog dečaka izuzetno teško te da je i dalje u životnoj opasnosti.

- Dečak je zadobio teške opekotine na oko 60 odsto površine tela. To su izuzetno teške povrede tako da je njegovo stanje i dalje veoma teško i neizvesno i životno je ugrožen. Smešten je na Odeljenje intenzivne nege dečije hirurgije i pod stalnim je nadzorom lekara koji se bore za njegov život – kažu za ’’Blic’’ u Institutu.

Podsetimo, S.L. je povređen u ponedeljak oko 20 časova u Šidu prilikom penjanja na vagon teretne kompozicije koja je stajala na pružnom prelazu nedaleko od Vašice. Policija je izvršila uviđaj na mestu nesreće i incident je prijavljen nadležnom javnom tužilaštvu koje je utvrdilo da je reč o nesrećnom slučaju bez bilo kakvih elemenata krivičnog dela.

Najčešće stradaju tinejdžeri!

U preduzeću ’’Infrastrukture železnice Srbije’’ kažu da je do incidenta u Šidu u 2021. godini bilo pet nesreća na našim prugama a da je u periodu od 2016. godine od strujnog udara na prugama preminulo 12 osoba. U 31 nesreći koja se dogodila u ovom petogodišnjem periodu, teško su povređene 22 osobe. Poslednja u nizu dogodila se u Paraćinu 25. jula kada je od posledica strujnog udara preminuo petnaestogodišnji M.V. a pre toga ista sudbina zadesila je B. A. (20) koji se u maju ove godine popeo na vagon u Rumi i stradao na licu mesta. Iz ’’Infrastrukture železnice Srbije’’ kažu da najčešće stradaju mlade osobe starosti 14, 15 i 16 godina. Kako kažu, struja u kontaktnoj mreži je toliko jaka da nije potrebno da se dodirne žica, već je dovoljno samo da se uđe u strujni luk, koji može biti udaljen i po nekoliko metara od mreže.

Povređeni dečak je sa dva drugara došao na stanicu oko 19.30 časova i šetali su se oko parkirane kompozicije teretnog voza. Iz puke radoznalosti i nesmotrenosti S.L. je pokušao da se popne na jedan od vagona i ’’upao’’ u strujni luk a da nije ni dodirnuo žice kontaktne mreže. Došlo je do strujnog udara, a prema rečima drugara video se bljesak. Povređeni dečak je pao sa vagona a odeća mu se zapalila. Drugari su pokušavali da je ugase ali bezuspešno. Ipak su dali sve od sebe da spasu drugara. Jedan od njih je odmah pozvao Hitnu pomoć i na sreću lekarska ekipa je stigla u rekordnom roku i pružila prvu pomoć povređenom drugaru – priča za ’’Blic’’ izvor upoznat sa tokom istrage ovog nemilog incidenta.

Dodaje i da su priče o tome da je do incidenta došlo zato što je povređeni dečak hteo da napravi selfi na vagonu neosnovane u šta su se uverili kroz razgovor sa porodicom i drugarima S. L.