AKTUELNO

Užičanin Saša Zečević (41) uhapšen je kada je sa suprugom, inače doktorkom i maloletnim detetom krenuo na letovanje u Hrvatsku. Na saslušanju tvrdio da je građevinski radnik.

Saša Zečević (41) iz Užica uhapšen je kada je sa suprugom i maloletnim detetom pokušao da ode u Hrvatsku na letovanje, pošto je na graničnom prelazu utvrđeno da je za njim raspisana Interpolova poternica zbog sumnje da je kao član Pink pantera učestvovao u pljački u Nemačkoj.

Zečević se, prema nezvaničnim informacijama sumnjiči da je pre 15 godina, 2006. u bavarskom gradu Kempten oko 11 sati ujutru ušao u zlataru "Muler" sa jednim saučesnikom. Uperili su pištolje u prodavca, čekićem razbili staklene izloge i u torbe potrpali satove vredne oko 200.000 evra.

Foto: Polizei Deutschland

Pljačkali širom Nemačke Nemački istražitelji, dve godine posle pljačke satova u Hamburgu, Zečevića i njegovog saučesnika navodno su osumnjiči da su u kratkom periodu izveli još nekoliko razbojništava širom zemlje. Kako se sumnjalo, menjali su gradove i iznajmljene stanove, da policiji zavarali trag, ali od razbojništava po istom receptu, nisu odustajali. Međutim, Užičanin će navodno Nemačkoj biti izručen samo za pljačku od pre 15 godina.

- Saša Zečević uhapšen je na graničnom prelazu Vinjani Gornji kod Imotskog, nakon što je na granični prelaz iz Bosne i Hercegovine došao u subotu nešto iza 16 sati u automobilu marke "suzuki" beogradskih registarskih oznaka. S njim su u vozilu bili njegova supruga, inače doktorka i maloletno dete, a stigli su u Hrvatsku kako bi letovali u Rogoznici - prenela je Slobodna Dalmacija.

Kako navode, čim je Zečević predao dokumenta graničnoj policiji, na ekranu je iskočilo obaveštenje da je za njim raspisana poternica i on je odmah uhapšen a potom sproveden u sud, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Pink panteri Pljačke od Dubajia do Monaka Međunarodnu kriminalnu organizaciju koju su u Interpolu nazvali Pink panteri nakon pljačke dijamanta vrednog 657.000 dolara, koji je bio skriven u kremi za lice, istražitelji širom sveta sumnjiče za desetine najspektakularnijih pljački ljuksuznih juvelirnica. Veruje se da je najveći broj njenih pripadnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Najpoznatije pljačke, izveli su u Dubajiu, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Španiji i Monaku, a sumnja se da ukupan plen ove bande razbojnika prelazi iznos od 500 miliona dolara.

- Pred sudom je negirao svoju umešanost u pljačku od pre 15 godina u Bavarskoj, tvrdeći da je zadnji put u Nemačkoj bio pre desetak godina, kao građevinac i da je znao da ga vlasti te države traže, pa se zbog toga nikada više tamo nije vraćao. Prvo je odbijao da pristane na izručenje Nemačkoj, međutim, pošto je čuo argumente sudije pristao je na to da po skraćenom postupku bude predat nemačkom Interpolu - prenosi Slobodna Dalmacija i navodi da se Zečevićevo izručenje očekuje u narednih desetak dana.

Foto: Tanjug AP/Annette Riedl/dpa via AP

Srpskom Pink Panteru, u Nemačkoj preti kazna do 15 godina zatvora. Inače, Saša Zečević je navodno hapšen i u Srbiji 2016., zbog sumnje da je učestvovao i u pljački radnje "Hansen" u Hamburgu 2014. Kako se sumnjalo, on je tada sa saučesnikom Milošem J., takođe iz Užica, glumeći kupca, danima obilazio skupocenu radnju i raspitivao se za satove marke "Patek Philip". Navodno, dobro su osmotrili gde stoje najskuplji komadi, kakvo je obezbeđenje i gde su kamere.

U vreme najveće gradske gužve u Hamburgu, 20. oktobra 2014., kako se sumnja, upali su u zlataru, izvukli pištolje i uz pretnju da će ubiti radnike, iz staklenih vitrina pokupili 40-ak skupocenih satova i pred brojnim prolaznicima, koji su ih čak i fotografisali, pobegli kroz gradsku gužvu na skuteru.

Nemačka policija, brzo posle spektakularne pljačke, pronašla je skuter, odeću koju su nosili kao i oružje za koje je utvrđeno da nije bilo napunjeno, ali su pljačkaši uspeli da umaknu.