AKTUELNO

Ne želi da komunicira, a jedini zdravstveni problem koji ima je povišeni pritisak.

Iako je bilo najavljeno da će Harald Kopic (56), koji je u zagrebačkim Mlinovima ubio svoje troje dece, u utorak biti otpušten iz KBC-a "Sestre milosrdnice", on je danas kasno poslepodne kolima Hitne pomoći prebačen na Kliniku za psihijatriju Vrapče, gde je obavljen psihijatrijski pregled

Foto: Facebook.com/Harald Kopitz

Dežurni lekari zaključili su da nema razloga za njegovu hospitalizaciju u toj bolnici. Pregled je pokazao da nije potrebna hitna psihijatrijska intervencija u civilnom sistemu pa je otpušten iz bolnice i odvezen u pratnji policije, piše Jutarnji list.

Prema proceduri, izvesno je da je prebačen u prostorije kriminalističke policije u Hajnzelovoj ulici gde će verovatno i prespavati, a ujutro će ga policija ispitati.

Harald Kopic mora ili da angažuje advokata ili će mu on biti dodeljen po službenoj dužnosti kako bi sa njim bio na prvom ispitivanju koje, s obzirom da se tereti za najteža krivićna dela, ne može biti obavljeno bez advokata.

Nakon policijskog ispitivanja, sledi podnošenje kaznene prijave nadležnom županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

Kopica bi potom trebalo da predaju pritvorskoj jedinici na Oranicama odakle će ga u jednom trenutku odvesti na ispitivanje u prostorije tužiteljstva koje će nakon toga formalno otvoriti istragu protiv njega.

U skladu sa procedurom, Kopic na kraju ide istražnom sudiji koji onda može da odredi ili istražni zatvor ili eventualno njegovo prebacivanje u zatvorsku bolnicu.

"Apsolutno smatramo da je uhapšeni pravno sposoban", rekao je šef Službe opšteg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović. "Nakon što je lekarski konzilijum u bolnici Vrapče odlučio da će ga otpustiti - tu nastupamo mi", dodao je.

Foto: Facebook.com/Harald Kopitz

S obzirom na to da je reč o stranom državljaninu, tokom ispitivanja uhapšenom će biti obezbeđen prevodilac a nakon ispitivanja biće predat pritvorskom nadzorniku, dok će županijskom državnom tužilaštvu biti podneta kaznena prijava, rekao je Petrović.

Nakon što je ubio svoje troje dece, Kopic je uzeo određenu količinu tableta kojima je nameravao da počini samoubistvo.

Kopitz s lekarima ne želi da komunicira, a jedini zdravstveni problem koji ima je povišeni krvni pritisak koji je lečio i pre svog monstruoznog čina.