AKTUELNO

Kriminalna grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića poznatijeg kao Mare Mesar, osim kuće strave u Ritopeku, posedovala je štek vikendice na više različith lokacija, kako u Beogradu, tako i po drugim delovima Srbiji, a sada se sumnja da Ritopek nije bilo jedino mesto gde su žrtve mučene i ubijane.

Rudnik

Vikendica na Rudniku koju je koristio ovaj klan izdvojena je od drugih kuća i ograđena sa čak dve ograde, a oko nje se nalaze njive i šuma. Ova kuća je na dva sprata, unutar objekta nalazi se skroman nameštaj, ali i krpe na prozorima kako se ne bi videla unutrašnjost. Policija je u pretresu ovog objekta pronašla čak i krevetac za bebu sa nameštenom posteljinom, ali i badnjak.

Foto: TV Pink Printscreen

Belivuk je uhapšen upravo na putu ka ovoj lokaciji, gde je, kako se sumnja, planirao da spali automobile korišćene u otmicama i likvidacijama žrtava.

Streljana - Veljin zatvor

Otkako je u medijima počelo da se pominje da Veljko i njegova grupa stoje iza brojnih nestanaka u Beogradu, on je svoje utočište prebacio iz Beograda u Banatskom Brestovcu, selu nadomak Pančeva.

U ovoj kući obavljena su razna mučenja i batinanja žrtvi ove grupe. Ime "Veljin zatvor" dobila je upravo po tome što je na ovo mesto dovodio sve koji bi mu se zamerili.

Loznica i Gornji Milanovac

Još jedne u nizu Veljinih tajnih lokacija su kuće u Loznici i Gornjem Milanovcu, gde su inspektori pronašli sefove, koji navodno i dalje nisu otvoreni, a kako se sumnja, u ovim vikendicama Belivukovi ljudi su ubijali i mučili svoje žrtve.

Prema saznanjima "Blica" na ovim mestima, članovi ove kriminalne grupe su sekli glave i jezike, a zatim kiselinom uništavali tela žrtava.

Vrdnik i Kuršumlija

Osim kuća u Ritopeku, ali i štek vikendica, sumnja se da je ova kriminalna grupa imala i tajnu kuću u Vrdniku, ali i u Kurušumliji. Pretpostavlja se da su i na ove dve lokacije, žrtve mučenje, a istražuje se da li je neka od žrtava tamo i ubijena.

Foto: TV Pink Printscreen

Preko veze u Crnu Goru

Beograđani, Veljko Belivuk i Marko Miljković, slobodno su se kretali u pratnji ekipe i obezbeđenja kavačkog klana, nakon što su policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović zloupotrebili službeni položaj i ukinuli im zabranu ulaska u Crnu Goru. Njima je navodno bila izrečena mera zabrana ulaska u ovu državu iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti.

Tada su Mare Mesar i Velja Nevolja bili na sastanku vođama kavčana Slobodanom Kašćelanom i Radojem Zvicerom.

Kuća u kojoj je boravio ubijeni škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić, nakon zločina je potpuno demolirana, a zidovi su gletovani i krečeni, menjane su čak i pločice, parket, vrata ali i nameštaj. To je sve urađeno da bi se prikrili tragovi likvidacije, koje su, kako se sumnja, počinili Belivuk, Miljković, Nebojša Janković i još nekoliko neidentifikovanih članova kavačkog klana.

Ritopek - kuća strave

U ovoj vikendici pronađeni su tragovi spaljivanja na tlu, industrijska mašina za mlevenje mesa, ali i tragovi sredstva za čišćenje i dezinfekciju, kojima je pokušano uklanjanje tragova. Tragovi krvi pronađeni su unutar objekta, a nadomak vikendice u dvorištu mesto gde su ostali tragovi spaljivanja. Tragovi spaljivanja pronađeni su direktno na zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

Najvažniji dokaz jesu DNK veštačenja koja su pokazala da su u kući strave u Ritopeku boravili Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Lazar Vukićević. Ove žrtve su brutalno ubijene, iskasapljene, a potom samlevene u industrijskoj mašini za mlevenje mesa. Samlevene delove tela, pakovali su u džakove i bacali u Dunav. Tužilaštvo poseduje fotografije ovih zločina, i iako tela nikada nisu pronađena, optužnica se zasniva što na fotografijama i snimcima, što na iskazima svedoka-saradnika, inače članova klana koji su odlučili da sarađuju sa policijom.

Tragovi ovih žrtava pronađeni su na više mesta u ovoj vikendici na obodu Beograda, a većina njih bila je pomešana sa biološkim tragovima optuženih pripadnika ove grupe.

Humska 1

U Humskoj 1. na stadionu FK Partizan u prostorijama koje su nastale pregrađivanjem nekadašnjeg restorana, nađeni su narkotici, oružje, kao i materijalni i biološki tragovi. Policija je u februaru ove godine, sa lisicama na rukama, dovela Veljka Belivuk i sprovodila prostorijama zahtevajući od njega da otkrije gde se nalaze štek mesta.

Foto: Pink.rs, Tanjug

Zloglasna grupa na ovom mestu otela je i, kako se navodi u optužnici, silovala u avgustu prošle godine mladića I. S. pošto su posumnjali da ih cinkari suparničkoj navijačkoj ekipi "Alkatraz". Mladića su tri dana držali u svom bunkeru na stadionu Partizana ispod južne tribine i silovali ga bilijarskim štapom, a na kraju ga je na seksualni odnos navodno primorao i optuženi konobar iz Vladičinog Hana Aleksa Šejić (21).

Novi na spisku uhapšenih Veljinih vojnika

Senad Rešović i Dejan Mihajlović, članovi organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića "Principi" uhapšeni pre nekoliko dana zbog sumnje na ubistva Nikole Mitića i Zdravka Radojevića.

Senad Rešović se tereti za ubistvo Nikole Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe, a Dejan Mihajlović za ubistvo Zdravka Radojevića, za koje je optužoca protiv ove grupe već podignuta.

Oni su, kako se sumnja, 10. avgusta prošle godine oteli Mitića, kojeg su zatim odveli u vikendicu u Ritopeku i tamo ga, ubili.

Osumnjičeni Dejan Mihajlović se tereti da je, 10. novembra prošle godine ubio Zdravka Radivojevića.

Optužnica

Posebno odeljenje za organizovani kriminal, na sednici veća održanoj 27. septembra 2021. godine donelo je rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta protiv okrivljenog Veljka Belivuka i njegovog klana. Miljkoviću se na teret stavlja jedno ubistvo manje nego Belivuku.

Onima kojima se na teret stavljaju ubistva preti doživotna robija.

Prema optužnici za ubistvo se terete Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar ili Zver, jedan od braće Budimir, Srđan Lalić koji se smeje na fotografiji sa masakriranom žrtvom i V. D.

U četiri ubistva i saučesništva učestvovali su Nebojša Janković, Nemanja Đurić, Dejan Tešić,Bojan Hrvatin koji je u ulozi svedoka saradnika i drugi od braće Budimir. U dva ubistva je učestovao N. S. a po jednom Marko Andrić Kuzman i Nemanja Lakićević.

Broj optuženih za ubistva i saučesništva svedoči da se najčešće desetorica pripadnika grupe iživljavala nad jednom žrtvom. Deo uhapšenih se tereti i za ubistva i otmice, a pojedini isključivo za otmice.

Velja Nevolja, Marko Mesar, Lalić, Andrić, osim ubistava imaju i otmice. U otmicama su učestvovali: Aleksandar Vučeljić, M. T., Filip Ivanovski, V.G, Mijat S., Mijat Selak Lukić, Aleksa Dunjić, V. Đ. i A.S. Oni nemaju po optužnici i krivično delo ubistvo. Među uhapšenima je i A.Š. koji osim otmice ima i krivično delo silovanja.

Od njih 30 trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.