AKTUELNO

Kako se dogodila užasna tragedija, koja je zadesila porodicu Aničić iz Vranova, još se ne zna pouzdano. Deda i unuk su se te večeri, kako smo saznali, vraćali sa proslave rođendana, i trebalo je u povratku da svrate kod mališanove majke koja živi u Lugavčini. Roditelji nastradalog dečaka ne žive zajedno, pa je mališan malo bio kod oca, a malo kod majke.

Tamo je bio mrkli mrak. Šta da pričam? Izgubio sam jedinca, a moj otac teško da će da preživi - svedoči Dejan A. iz Vranova, otac malog Aleksandra (3), koji je poginuo na putnom prelazu u Lugavčini kod Smedereva, kada je voz naleteo na automobil kojim je upravljao njegov deda Zvonko (50), pišu Novosti.

Na putnom prelazu lokalnog puta u Lugavčini i pruge Mala Krsna - Velika Plana, teretna kompozicija sa 39 praznih vagona, koja je saobraćala iz Radinca za Brasintu, naletela je na automobil.

Ekipe Hitne pomoći prevezle su dečaka i njegovog dedu u smederevsku bolnicu, ali je Aleksandar, nažalost, na putu do bolnice preminuo. Lekari su pokušali reanimaciju, ali bez uspeha, rečeno nam je u bolnici "Sveti Luka" u Smederevu.

Deda Zvonko je sa teškim, višestrukim povredama, prebačen tokom noći u Urgenti centar u Beogradu, i život mu i dalje visi o koncu. Ima višestruke prelome lobanje, karlice i povrede unutrašnjih organa. Otac dečaka, slomljen od bola, kaže da je na mesto nesreće došao pola sata kasnije.

Mašinovođa upozoravao

Komisija železnice za isleđenje vanrednih događaja još nije završila posao, a na pitanja o odgovornosti i postupanju mašinovođe, iz preduzeća "Srbija kargo" kažu da je sve bilo po propisima.

- Mašinovođa je postupio na propisan način, odnosno u potpunosti u skladu sa saobraćajnim i signalnim pravilnikom, najavio je svoje približavanje putnom prelazu zvučnim signalom. Isleđenje koje radi zajednička železnička komisija je još u toku - navodi Tanja Čvorović, iz "Srbija kargo a. d.".

- Rekli su mi da je nakon nesreće mašinovođa pobegao i da ga je policija tražila. Ako je tako, pitam se zašto? - potreseno priča Aničić.

- Lokomotiva nije imala svetla, a tamo je ionako neosvetljeno, potpuni je mrak, ništa se ne vidi, a kažu da je prelaz obeležen.

Otac zato nije video voz. To je prelaz opasan po život i tražiću da nadležni utvrde ko je kriv za smrt mog sina. Prema tvrdnjama iz preduzeća "Srbija kargo", koje se oglasilo nedugo nakon tragedije, putni prelaz je obezbeđen i to vertikalnom drumskom signalizacijom, odnosno Andrejinim krstom i znakom "stop".

Tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, koja je obavila uviđaj, potvrdila nam je da prelaz nema branike, već samo Andrejin krst. Ona ne može da govori o detaljima niti krivcima, i kaže da će istraga biti nastavljena, i da će vozila ići na veštačenje.

Autor: