AKTUELNO

Vozač kamiona pre nekoliko dana usmrtio je devojčicu (11) na Novom Beogradu kada je izlazila iz autobusa i van pešačkog prelaza pretrčavala ulicu. Nažalost, to nije jedino slučaj da su poslednjih dana stradala deca. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da treba postaviti pešačke prelaze tamo gde ih nema, a pešaci vole da prelaze na svoju odgovornost.

Napominje da su to, u Beogradu, uglavnom lokacije kao što su Franš i Sajam, a zatim je podsetio i na tragediju od pre nekoliko godina kada je vozač kamiona usmrtio dečaka, a telo je od siline udara odletelo u dvorište porodične kuće u kojoj je dečak živeo.

Foto: TV Pink Printscreen

Čest je to slučaj u kom obično smrtno sradaju pešaci. Vozač koji dolazi iz suprotongo smera ili koji zaobilazi autobus, što nije zabranjeno po zakonu, ne može jednsotavno da vidi od tog lima i velikog vozila, pešaka koji je na kolovozu i ne može da reaguje. Ostavljena je obaveza pešacima, da pre neko započnu prelazak kolovoza, se uvere da mogu to da urade na bezebdan način. Nažalost, imali smo pre nekoliko godina u okolini Beograda, gde je kamion udario dete i telo deteta je palo u dvoriše u tom je živelo. Tamo gde pešaci vole da prelaze, a nema pešačkog, treba da se uvedu mere, to je tamo oko Sajma, oko Franša... - govori Božović za Novo jutro.

Foto: TV Pink Printscreen

Direktor Agencije za bezbednost sobraćaja Duško Pešić ističe kako je ključ svega u saobraćajnoj edukaciji, kao i da je važno da roditelji uče svoju decu kako da se ponašaju na ulicama, od malena.

Ključ snega ležu u saobraćjanoj obrazovanju i vaspitanju. Sa decom se od porodilišta, bukvalno, kreće sa izgradnjom ispravnih stavova. Te stavove izgrađujemo prvo u porodici, oni svojim ponašanjem, utiču kasnije na ponašanje svoje dece. Ako su roditelji savesni, ako vode računa gde i na kom svetlu prelaze ulicu, to dete će imati ispravnu sliku. U nastavku važno je da imamo saobraćajno vaspitanje u školama. Analizirajući druge nezgode, itekako postoji prostor, da se teme iz bezbednosti saobraćaja prošire - kaže Pešić.

Foto: TV Pink Printscreen

U nekom trenutku ta ograda kada se postavi, ona će rešiti probel, ali imamo i tamo situacije da ljudi prelaze. Moramo deci da pokažemo da nam nije teško da odemo do pešačkog prelaza koje je udaljeno sto metara - dodao je on.