AKTUELNO

Tri rudara koja su preživela jučerašnju tragediju u rudniku kod Sokobanje, u stabilnom su zdravstvenom stanju, saznajemo u Univerzitetsko kliničkom centru u Nišu.

- Svi su u ovom momentu stabilni i svesni. Nalaze se pod neprekidnim nadzorom lekara. Pacijenti se nalaze na toksikološkom odeljenju - rečeno nam je jutros u UKC.

U aleksinačkoj bolnici se nalazi još 17 pacijenata iz nesreće u kojoj je zbog gušenja gasom umrlo osam rudara ugljenokopa kod Sokobanje.

U rudniku "Soko" stradali su rudari Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (65), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

Ministarka rudarstva i energtike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je na konferenciji za novinare u rudniku "Soko" da se nije desila eksplozija, već da su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

- Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika "Soko". Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili - naglasila je ministarka Mihajlović u rudniku Soko.

Rekla je da je rudnik metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

- Imamo snimljen svaki sekund. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana - rekla je Mijahlovićeva.

Ministarka je poručila da će država pomoći svim porodicama.

Autor: