AKTUELNO

Filip Korać - čovek koji slovi za jednu od najvažnijih figura u srpsko-crnogorskom podzemlju, poznat kao desna ruka Luke Bojovića, nedavno je prvi put osuđen pred hrvatskim organima. Iako se povezivao sa teškim ubistvom, a srpske vlasti su ga predstavljale kao najopasnijeg kriminalca, Korać je osuđen na uslovnu kaznu za falsifikovanje dokumenata. On je jedini čovek koji je ostao praktično "nedodirljiv" za ozloglašeni klan Belivuk-MIljković, a poznat je i kao "slaba tačka" pomenutog klana.

O tome da je bio trn u oku klanu uhapšenih vođa navijača Veljka Belivuka i Marka Miljkovića govorio je i okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin.

Hrvatin, jedan od pripadnika kriminalne grupe Velje Nevolje, ispričao je u tužilaštvu da su članovi tog klana fotografije izmasakriranih tela slali Filipu Koraću, u nameri da ga zastraše. Na jednoj od izmasakriranih tela čak su i krvlju napisali Koraćevo ime.

Mržnja je otišla do te granice, da su na telu napisali: „Koraću pi*ko".

Povezivan sa škaljarcima i ubistvom, u Srbiji slobodan

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, MUP Srbije, Privatna arhiva

U fokusu javnosti našao i nakon ubistva Blaže Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju.

Ipak, protiv Koraća je kasnije obustavljena istraga, pa je u Srbiji potpuno slobodan čovek i ne tereti se ni za jedno krivično delo.

Inače, on je proteklih godina označavan kao osoba bliska „škaljarskom klanu“, koji je u dugogodišnjem sukobu sa „kavačkim“, a iza kog stoji Radoje Zvicer. „Kavački klan“ blizak je upravo grupi uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka, te je jasno da je između njih postojao sukob.

Kako su mediji svojevremeno navodili, Korać je nakon hapšenja njegovog najbližeg prijatelja Luke Bojovića u Španiji preuzeo rukovođenje svim poslovima.

Inače, Korać je široj javnosti poznat od 2016. godine, kada je priveden zbog saznanja o ubistvu Čede Đokića, koje se dogodilo avgusta iste godine u Zvorniku. Godinu dana kasnije, njegovo ime ponovo je osvanulo u medijima, i to nakon derbija ljutih rivala.

Foto: TV Pink Printscreen/MUP

Naime, tokom derbija Partizana i Crvene zvezde, na južnoj tribini stadiona u Humskoj, došlo je do opšte tuče između navijača Partizana i pokušaja preuzimanja južne tribine.

Korać je tada označen kao organizator nereda.

Osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana

Korać je osuđen pre nekoliko dana pred Opštinskim sudom u Zagrebu zbog falsikovanja hrvatskog pasoša. Njemu je izrečena uslovna kazna zatvora od godinu dana, sa rokom provere od pet godina.

Sem toga, Koraću je izrečena i novčana kazna od 75.000 kuna.

Kako su preneli hrvatski mediji, iznoseći svoju obranu pred sudom Korać je priznao da je imao i koristio falsifikovani hrvatski pasoš. Tvrdi da ga je koristio jer se bojao za život te da mu je prećeno ubistvom.

Sa druge strane, dok su vlasti označavale Koraća kao neprijatelja države, Belivuk je tokom saslušanja 7. februara izneo tvrdnje kako je sada Korać preuzeo poslove oko droge i saradnju sa državom, dok je to do hapšenja radio klan Belivuk - Miljković.

Autor: