AKTUELNO

Istrčavanje pred kamion u punoj brzini ili prekidanje disanja stavljanjem kese na glavu obično počne kao igračka, a završi se kao tragično i to sve zbog video snimaka i lajkova na društvenim mrežama.

Ovakve pojave stavljaju roditelje pred iskušenje, a oni kažu da je za predupređenje opasnosti ključno izgraditi poverenje i dobar odnos sa decom.

- Treba biti prisutan u životu deteta, ne u smislu nekog autoritarnog kontrolisanja, da pokažemo interesovanje za dete i da vidimo u kojem segmentu im je najpotrebnija podrška - kažu iz udruženja "Roditelj".

Koristi od ovakvih izazova na društvenim mrežama imaju samo njihovi vlasnici, jer im takav sadržaj privlači veći broj korisnika, a samim tim i veću zaradu, dok mladima koji u njima učestvuju stvara lažni osećaj nadmetanja.

- Njima je to neka vrsta takmičenja, koju u realnom životu ne mogu da imaju takvu pažnju koju imaju na društvenim mrežama. Sa druge strane imate publiku koja je željna ekstremnih sadržaja - kaže stručnjak za društvene mreže.

Psiholozi ističu da je duh vremena takav da su ljudi zbog iracionalnih stvari spremni da se izlože riziku, a problem predstavlja to što su deca spremna da se upuste u rizik i ne opažaju opasnost kao odrasli.

- Deca nemaju koncept smrti onako kako ga imaju odrasli. Čak mlađa deca nemaju ideju o nepovratnosti i konačnosti tog čina. Mnoga deca ni ne sagledavaju i ne razumeju da je to nešto što potencijalno može jako da ih ugrozi - kaže Radmila Vulić Bojobvić.

Autor: