AKTUELNO

Viši sud u Beogradu izrekao je danas umesto kazne, meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi Davidu Dudiću (25), zbog ubistva svoje bake Desanke 15. decembra prošle godine na njen 70. rođendan, u beogradskom naselju Kotež.

Sudija je obrazlažući presudu rekla da je neuropsihijatrijskim veštačenjem utvrđeno da je optuženi za vreme ubistva nije bio svestan svog dela.

Sud je oslobodio Dudića plaćanja sudskih troškova i produžio mu čuvanje u zatvorskoj bolnici do upućivanja na izvršenje mere.

Nakon izričanja presude. otac optuženog, Ðorđe Dudić, počeo je da aplaudira i rekao sudskom veću "svaka vam čast", kao i "želim vam svima takvu pravdu".

Postupajući tužilac Goran Medaković je u završnoj reči rekao da je nesumnjivo utvrđeno da je Dudić izvršio protivpravno delo i da u trenutku tog dela nije bio svestan, te da je bio u psihotičnom stanju koje je slično šizofreniji.

Tužilac je tražio da mu sud izrekne meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Advokatica optuženog je u završnoj reči rekla da je utvrđeno da je on počinio delo, ali i da su veštaci potvrdili da je za vreme ubistva bio neuračunljiv.

Ona je tražila od suda da Dudića oslobodi od troškova sudskog postupka, navodeći da on nema imovinu niti stalno zaposlenje, te da bi na taj način ugrožio egzistenciju svoje porodice.

Advokat oštećenog sina ubijene žene, a oca optuženog, u svojoj završnoj reči tvrdio je da je Dudić uračunljiv i protivio se da mu sud izrekne samo meru, već je zahtevao da mu se sudi kao uračunljivoj osobi.

Dudić je tokom izlaganja odbrane na prethodnom ročištu priznao da je kriv za ubistvo svoje bake, tvrdeći da se ne seća samog izvršenja dela.

Foto: Facebook.com, TV Pink Printscreen

Veštak psihijatar Svetislav Mišković je u toku suđenja rekao je da je Dudić u vreme izvršenja krivičnog dela bio u stanju potpune neuračunljivosti i da mu je dijagnostikovan akutno-prolazni duševni poremećaj sličan šizofreniji, te da su njegove sposobnosti da shvati ozbiljnost dela bile isključene.

Advokat oštećenog Ðorđa Dudića je rekao da se pridružuje krivičnom gonjenju i da ističe imovinsko-pravni zahtev.

Optuženi Dudić je svojoj baki, nožem i šrafcigerom zadao više ubodnih rana, od kojih je ona preminula.

Sumnja se da je Dudić došao kod bake u stan i tražio od nje novac za drogu, a nakon što je rekla da nema, on je ubio.

Ubistvu Desanke prisustvovao je njen drugi unuk, koji zbog povrede noge nije mogao da reaguje.

Dudić se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio ćutanjem.