AKTUELNO

"Dužni smo porodicama i dužni smo stradalima", rekao je ministar policije i dodao da su "ne samo srpska policija, nego i evropske, bile šokirane brutalnošću te kriminalne grupe".

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da zna da je broj ubistava, koje su počinili pripadnici klana Veljka Belivuka, daleko veći od onog koji im se trenutno stavlja na teret.

Ističe da će se optužnica proširivati tokom suđenja i da su žrtvama i njihovim porodicama dužni istinu.

Kako ističe ministar, Veljina grupa odgovorna je za četiri ubistva u Grčkoj (dva u Atini i dva na Krfu), kao i da su u toku pregovori oko toga policija koje zemlje će se baviti ovim zločinima.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu za danas je zakazano pripremno ročište na suđenju Belivuku i njegovoj grupi, koje je do sada više puta odlagano.

Prema informacijama medija, srpski i grčki istražitelji koji rade na rasvetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegove "desne ruke" Stevana Stamatovića (43) u Atini, prema nezvaničnim informacijama, prikupili su dokaze koji dovode Veljka Belivuka, odnosno "kavački" klan za koji je on radio, u vezu sa ovom dvostrukom likvidacijom.

Sastanak

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, sastao se još u septembru prošle godine sa predstavnicima grčke policije sa kojima je, kako smo tada naveli, razmenio saznanja na temu ovog slučaja.

Tada je pokrenut predistražni postupak za ova dva ubistva, a dodatno zanimljiv podatak je i taj da je u trenutku likvidacija Veljko Belivuk bio upravo u Atini.

Foto: TV Pink Printscreen

Ono što se, prema za sada nezvaničnim informacijama, proverava je da li su među četvoricom likvidatora bili Nikola Vušović, poznatiji kao Džoni sa Vračara ili Ćopavi, koji je navodno trebalo da nasledi Belivuka, i Ljubomir Lainović, inače sin ubijenog Branislava Lainovića Dugog. Inače, Vušović je nadimak Ćopavi dobio nakon što ga je Lazar Vukićević, koji je ubijen u "klanici" u Ritopeku - ranio u nogu.

- Sumnja se da su Dedović i Stamatović ubijeni po nalogu Radoja Zvicera. Nađena je komunikacija na “skaju” iz koje se vidi da je Miljković besan, jer smatra da “sve rade” on i Belivuk, a da veći deo kolača uzima Zvicer. Miljković je u nekoliko navrata govorio Veljku da ih Zvicer “malo plaća” - rekao je tada sagovornik "Blica" o ovom slučaju i dodao da se jedna poruka koju je poslao Belivuk posebno izdvaja. Svojim "vojnicima" u Ritopeku, na pitanje, "šta radi", odgovorio: “Evo, deremo ove glupe Crnogorce”.

Foto: Tanjug AP

Zločini od Atine do Krfa

Postoje indicije i da su Belivuk i Miljković, navodno, posle ova dva ubistva u Atini, dobili nalog da idu na Krf da ubiju Baranina Alana Kožara i Damira Hadžića iz Užica. Oni su isto važili za bezbednosno interesantne osobe, bliske “škaljarcima” i Filipu Koraću.

Podsetimo, ubistvo se dogodilo 19. januara 2020. godine u restoranu "Voskopula" u Atini. Dedović i Stamatović su sedeli sa ženama i decom za stolom. Tačnije, sa devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom.

U restoran su ušetala četvorica muškaraca maskirana kapuljačama i šalovima. Prišli su stolu, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku i počeli da pucaju. Dedović i Stamatović su podlegli povredama, a Stamatovićeva žena dobila je metak u butinu, nakon čega je hospitalizovana.

Kamere

Dvostruko ubistvo dogodilo se naočigled brojnih očevidaca, izvršioce su snimile kamere.

- Ubice su, prema opisu očevidaca, izgledali kao vojnici. U lokal su ušetali u crnim pantalonama, sa šalovima preko lica i okružili sto. Bili su precizni. Čim su završili s pucnjavom, okrenuli su se i izašli - ispričali su grčki istražitelji i naveli da je Lainović posle ubistava u Atini nestao. Spekuliše se da postoji mogućnost i da je ubijen.