AKTUELNO

Predrag P. je optužen da je u junu 1994. godine u Beogradu ubio Milibora Petrovića, a posle toga sve vreme bio u bekstvu i skrivao se u Italiji.

Predrag P. optužen je za ubistvo počinjeno 1994. godine, a njemu je tek posle 27 godina od zločina počelo suđenje u Višem sudu u Beogradu. Prošle godine je uhapšen u italijanskom gradu Kazerta, po poternici.

On se tereti da je u junu 1994. godine u Beogradu ubio Milibora Petrovića, a posle toga sve vreme bio u bekstvu i skrivao se u Italiji. U tom periodu počeo je da radi za jedan on najopasnijih klanova u Italiji - Kazalezi, a uhapšen je u četvrtak u blizini jednog tržnog centra. Za Predragom P. su i italijanski istražitelji tragali od oktobra 2019, kada je pobegao iz kućnog pritvora, u kojem je bio zbog više krivičnih dela.

- Srpski državljanin posebno se uplašio kada mu je pre bekstva iz kućnog pritvora stiglo rešenje o ekstradiciji u Srbiju zbog ubistva 1994, za koje nisu saopšteni detalji, pa je rešio da pobegne. Tražili su ga skoro dve godine i zbog raznih zločina koje je počinio kao član ozloglašenog klana Kazalezi, a među kojima su i razne krađe, šverc oružja i prijem ukradene robe. Ta dela počinio je u periodu od od 1999. do 2015. godine - ispričao je tada za italijanske medije izvor iz istrage.

Foto: Printscreen YouTube/ poliziadistato

Italijanska policija je početkom 2021. dobila saznanja da se Predrag P. s porodicom krije u Kazerti, krajem februara obruč se oko njega suzio, pa mu je na ulici napravljena policijska zaseda. Italijanski sud ga je osudio na godinu i pet meseci zatvora za dela koja je počinio u Italiji.

- On je u Italiji prvi put uhapšen 2016, kada su isplivali dokazi da švercuje oružje za kriminalnu grupu Kazalezi, a tada je uhapšeno još 20 osoba koje su bile povezane s ovim prljavim poslovima. Istraga o ovoj grupi započeta je još u septembru 2012, zahvaljujući svedoku-saradniku Paskvalu Favi. On je tužiocima ispričao kako klan Kazalezi dolazi do oružja koje je modifikovano i bez serijskih brojeva - naglasio je izvor.

Negirao ubistvo počinjeno 1994. godine

Predrag P. je juče na glavnom pretresu u sudu negirao da je počinio ubistvo za koje se tereti i tvrdio da nije pucao u tog čoveka, da nije imao oružje i da tad nije bio u Jugoslaviji.

Foto: Tanjug AP/Claudio Furlan/Lapresse via AP

Iznoseći odbranu ispričao je da mu je otac bio problematičan, te da je odlučio da ode u inostranstvo jer je situacija u zemlji bila loša. Rekao je da je u julu 1994. godine živeo u Napulju i u kafiću gledao Italiju u finalu svetskog prvenstva u fudbalu.

Na sudu je ispričao i da je izgubio pasoš što je navodno i prijavio policiji, pa je sa potvrdom išao u našu ambasadu u Rimu gde su mu izdali dokument o potvrdi identiteta. O zločinu tvrdi da ne zna ništa i da je nevin.