AKTUELNO

Nakon višemesečnog predanog rada pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom, slika “Blagoveštenski sabor 1861. godine” slikara Vlaha Bukovca, koja je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biće vraćena Republici Srbiji.

Podsećamo, pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su u avgustu 2021. godine razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji je organizator S. G. uhapšen u Cirihu od strane švajcarske policije, a prilikom njegovog hapšenja na licu mesta su bili pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Pretresom stana S. G. pronađena je predmetna slika.

Foto: TOK

Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapšena u Beogradu, od strane pripadnika SBPOK-a.

Nakon uspešne međunarodne saradnje srpske i švajcarske policije i tužilaštava, navedena slika, koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, danas je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.

Slika "Blagoveštenski sabor" će biti transportovana u Srbiju u Muzej Vojvodine.

Novčana vrednost ove slike procenjuje se između šeststo hiljada i milion evra.

Autor: