AKTUELNO

Tridesetčetvorogodišnji Nišlija, njegov trogodišnji sin i šestogodišnja devojčica primljeni su juče u niški Univerzitetski klinički centar sa kliničkom slikom koja je ukazivala na trovanje.

- Otac je primljen na Kliniku za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma na odseku za toksikologiju dok su deca sa lakšom kliničkom slikom bila na posmatranju na Dečjoj klinici. Svi su stabilizovani i danas otpušteni kući – saopšteno je iz niške bolnice.

Uzorci krvi i urina poslati su po protokolu na toksikološku analizu u Zavod za sudsku medicinu radi utvrđivanja kakva je supstanca izazvala trovanje. Klinička slika ukazivala je na toksikaciju atropinom.

Šta je atropin?

Atropin se u prirodi nalazi u nekim biljkama poput velebilje, bunika i tatula. U literaturi se često pominje slučaj iz botaničke bašte u Parizu, gde su odrasla deca plevila vrt i jela plod velebilja, zbog čega ih je četrnaestoro umrlo. Simptomi trovanja atropinom pojavljuju se tridesetak minuta po unošenju otrova, nekad i brže. Onaj ko je otrovan oseća gorčinu u ustima i jaku žeđ. Grlo i koža su suvi usled smanjenja sekrecije. Zatim nastaje mučnina, ali obično bez povraćanja. Najkarakterističniji simptomi su jako širenje zenica i sjaj u očima. Temperatura tela može biti povišena ili, naprotiv, snižena, a puls ubrzan. Mogu nastupiti i ozbiljni poremećaji čula vida, a u izvesnim slučajevima može doći i do slepila. Karakterističan kompleks simptoma sastoji se u pojavi velike uznemirenosti, sa bunilom, halucinacijama i napadima ludila. U slučaju ozdravljenja, zenice ostaju proširene više dana. Kod trovanja atropinom nema protivotrova, već je potrebno što pre pokušati da se otrov izbaci povraćanjem ili ispiranjem želuca. Od koristi može biti jaka kafa, a po potrebi i veštačko disanje.

U rasvetljavanje ovog slučaja uključeni su svi nadležni organi.