AKTUELNO

Dalibor Medojević, bivši načelnik Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta sumnjiči se da je Jovanu Vukotiću, navodnom vođi škaljarskog klana odavao poverljive informacije iz policije, ali i da mu je otkrio lokaciju u Kijevu gde se krio Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, prenosi Pobjeda.

Četiri pripadnika škaljarskog klana, podsetimo, u maju 2020. pokušali su da likvidiraju Radoje Zvicera ispred zgrade u kojoj je živeo sa porodicom u elitnom delu Kijeva. Nakon pokušaja likvidacije, Zvicer se oporavio i otišao u Crnu Goru, od aprila ove godine nalazi se u bekstvu, a njegovi atentatori su u ukrajinskom zatvoru. Inače, kao i vođa kavčakog klana, i šef škaljaraca, Jovan Vukotić je u bekstvu, a za obojicom je raspisana poternica.

- Jedno od hapšenja koja su dogodila u Crnoj Gori, zahvaljujući tome što je Europol crnogorskim institucijama dostavio delove "SKY ECC" komunikacija koji se odnose na delovanje kriminalnih klanova u zemlji, a koje nije privuklo preteranu pažnju javnosti, bilo je hapšenje bivšeg načelnika Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, Dalibora Medojevića - piše crnogorski list.

Dalibor Medojević uhapšen je 8. marta ove godine, po nalogu Specijalnog državnog tužioca, pod sumnjom da je pripadnik organizovane kriminalne grupe "Škaljari" i da je osetljive policijske podatke odavao vođi škaljaraca Jovanu Vukotiću.

Foto: Privatna arhiva

On je, prema sumnjama Tužilaštva, targetirao članovima suparničkog kavačkog klana šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića, kao policajca koji je navodno odao lokaciju u Kijevu gde se skrivao vođa tog klana Radoje Zvicer.

Medojević je to, prema pisanju Pobjede, radio tako što je u "SKY ECC" aplikaciji koristio nadimak "Radonja" (pod šifrom 1DB2F5), što je zapravo Radonjićev nadimak iz mladosti.

Istražiteljima je to predstavljalo dodatnu komplikaciju u istrazi, ali je Medojevića odao upravo Jovan Vukotić, kroz "SKY ECC" komunikaciju vođenu od 02. februara do 8. marta 2021. godine.

Naime, Medojević je u to vreme još uvek na čelu Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta i sa te funkcije se 03. marta 2021. godine pojavljuje na zajedničkoj konferenciji za medije Državnog tužilaštva i Uprave policije, a povod je bilo hapšenje više službenika MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja, u okviru predmeta koji se vodio pod nazivom "Granica". Osim Medojevića, press konferenciji prisustvuju tadašnji potpredsednik Vlade i koordinator svih službi bezbednosti Dritan Abazović, generalni sekretar MUP-a Rade Milošević, te osnovni državni tužioci u Podgorici Vukas Radonjić i Nikola Boričić.

Poruke:

Konferencija je počela 03. marta u podne, a istog dana u "SKY ECC" u 16 sati i 14 minuta sa naloga GP6DYO, još ranije nesporno identifikovanog kao Jovan Vukotić, vođa OKG "Škaljari", na nalog 1DB2F5 (Radonja) stižu poruke sledeće sadržine: 16:14 – Milo mi te videti tu blizu Abaza 16:14 – našeg brata 16:15 – Kad te krenulo sa ovim milicajcima nastavi sad na Kotor desant treba napraviti treba Abazu da kažeš ono i pokažeš mu sve on gotivi nas 16:15 – Čim čuje da su sa kavčanima odma će ih bar maći 16:16 – i tv i ko ono je ozbiljna organizacija

Pošto je iz Vukotićevih poruka bilo jasno je pratio pres konferenciju i tim povodom se javio Medojeviću sa zahtevima šta i kako dalje treba raditi u službama bezbednosti, istražiteljima je bio olakšan put do identifikacije korisnika šifre 1DB2F5 na "SKY ECC" aplikaciji.

Svakako, kako pišu, iz kompletne komunikacije Vukotića i Medojevića bilo je jasno da sa vođom Škaljaraca komunicira neko od visokopozicioniranih policijskih službenika, ali je zajedničko pojavljivanje Medojevića sa čelnicima Vlade i Tužilaštva navelo Vukotića da ga pohvali, a samim tim i oda.

Crnogorski istražitelji, prema navodima ovog lista, su registrovali brojne Vukotićeve poruke Medojeviću, koje su nedvosmisleno ukazivale na to da glavni škaljarac komunicira sa nekim iz rukovodećeg kadra policije.

- Između ostalog, Vukotić više puta upozorava Medojevića da vodi računa da ga neko ne "provali", pita ga kada će doći do smene tadašnjeg SDT-a Milivoja Katnića, raduje se imenovanju Dejana Vukšića na mesto direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, pita Medojevića o različitim policijskim akcijama, informiše ga da od policije traži da se skinu sve kamere sa Donjeg puta (Dobrota, Kotor, gde se nalazi Vukotićeva kuća), ali i zahteva od njega da prosleđuje informacije čelnicima Uprave policije i Vlade i uputstva kako da postupaju u određenim situacijama - piše Pobjeda.

Foto: Foto/STRANA.UA

- Vukotić u komunikaciji sa Medojevićem pominje više službenika i funkcionera Uprave policije na višim i nižim hijerarhijskim položajima, navodeći da su mu neki od njih izvor informacija, a za neke se raspituje zašto su na tim pozicijama i konstatuje da to nije dobro. M portal neće objavljivati imena policijskih službenika iz ovog konteksta "SKY ECC" komunikacije, uvažavajući specifičnost posla kojim se bave i pre svega ceneći njihovu ličnu bezbednost - navodi Pobjeda.

Pobjeda navodi da je, Dalibor Medojević razrešen sa mesta načelnika Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta početkom ove godine i do hapšenja 8. marta se vodio kao neraspoređen u Upravi policije. Medojević je hapšen i 2016. godine zbog sumnje da je odgovoran za nestanak dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Ta istraga je obustavljena pre Medojevićevog hapšenja ove godine.