AKTUELNO

Crnogorski državljanin Goran Vlaović (38) ubijen je u popularnom klubu na ostrvu Pag u Hrvatskoj, hicem u glavu, posle čega je uhapšen Kragujevčanin Duško Tanasković (28).

Vlaović je važio za "tihog dona" crnogorskog podzemlja. Kako kažu u njegovom Herceg Novom, bio je izuzetno moćan i živeo je na visokoj nozi.

Crnogorsko podzemlje proteklih godina obiluje surovim likvidacijama, a neke je ova poslednja podsetila na onu iz Atine, iz januara 2020.

Igor Dedović i Stevan Stamatović likvidirani su dok su sa porodicom ručali u jednom poznatom atinskom restoranu. Maskirani napadači ušli su u lokal u kom su škaljarci sedeli sa ženama i decom, popeli se na sprat, i naočigled dece u njih dvojicu ispalili 25 hitaca!

Foto: Printscreen YouTube/OneTV

Nakon brutalne likvidacije, ubice su mirno išetale iz restorana, sele u tamni džip i otišli u nepoznatom pravcu.

Dedović je važio za prvog čoveka "škaljaraca", dok je Stamatović slovio za vođu podgoričkog ogranka škaljarskog klana, poznatije kao "zagorička grupa".

Vlaović je ubijen pred očima devojke s kojom je bio na letovanju, i to je još jedna sličnost, jer su i škaljarci u Aitni likvidirani pred ženama i decom, tj, voljenim osobama.

I Dedović i Stamatović podlegli su povredama, jedan na licu mesta, a drugi u bolnici. Uz to, metak je pogodio ženu Stamatovića u butinu, nakon čega je ona hospitalizovana.

Kako su pisali grčki mediji, supruge Stamatovića i Dedovića u Atinu su sa decom došle krajem decembra 2019. godine da bi sa svojim muževima provele novogodišnje i božićne praznike. One su izbegavale da policajcima preciziraju gde su odsele, a na njihova pitanja su odgovarala frazom “ne sećam se”.

Dedović i Stamatović su u vreme ubistva bili u bekstvu, a iz straha od ubica iz suprotstavljenog „kavačkog klana“ promenili su lični izgled. Pustili su bradu, drastično su smršali i često menjali mesto prebivališta. Međutim, ubice su ih locirale u Atini tako što su im mesecima pratile žene i decu. Naime, Igorova i Stevanova supruga su za novogodišnje praznike krenule u Grčku i ubicama je bilo jasno da će se tamo naći sa muževima.

Dedović i Stamatović su se u Grčkoj kretali bez obezbeđenja, kako ne bi privlačili pažnju, a u restoranu „Voskopula“ u Atini, otkad su im stigle porodice, večerali su dva puta nedeljno. Kamere u restoranu su u to vreme bile isključene, a na snimcima sa obližnjih objekata se vide samo četiri tamne siluete kako se udaljavaju posle zločina.

Foto: Facebook.com, Twitter.com, PrintscreenYouTube/ONETV

Dedović i Stamatović su, kako je rekao za medije vlasnik restorana, u prethodnih godinu i po dana često dolazili u “Vaskopoulu”, restoran čuven po specijalitetima od jagnjetine. Uglavnom su dolazili taksijem i nisu odavali utisak mafijaša.

„Dolazili su sami. Naručivali su obična vina. Mi i nemamo skupocena pića koja bi naručivali tako veliki mafijaši. I žene su sa njima dolazile nekoliko puta. Pojavljivale su se na par meseci ovde“, ispričao je vlasnik, koji je tek posle zločina, po tekstovima u atinskim medijima shvatio ko su dvojica muškaraca koji su bili česti gosti njegovog restorana.

Dedović je inače važio za desnu ruku Jovana Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, koji je u trenutku likvidacije u Atini čekao rešenje o izručenju Crnoj Gori. Mediji su Dedovića više puta povezivali i sa prekookeanskim švercom kokaina, ali je on to uvek demantovao, tvrdeći da nije ni šef ni član bilo kojeg kriminalnog klana.

Belivuk iza likvidacije?

Grčki i srpski istražitelji navodno su prikupili dokaze koji Veljka Belivuka i kavački klan dovode u vezu sa zločinom u restoranu.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, E-Stock/Koca Sulejmanović

Informacije koje se, prema nezvaničnim informacijama, još uvek proveravaju jesu da su među četvoricom napadača bili Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, inače blizak Veljku Belivuku i kavačkom klanu, kao i Ljubomir Lainović, sin ubijenog Branislava Lainovića Dugog.

Inače, posle zločina u Atini nestao je Lainović, a spekuliše se da je i on brutalno ubijen. - Iako ubistvo u Atini zvanično nije rešeno, gotovo da se zna ko su i naručioci i organizatori i izvršioci. Postoji dovoljno dokaza da je likvidaciju u Atini organizovao vođa "kavčana" Radoje Zvicer, koji je u bekstvu, i da je nalog da se Dedović i Stamatović ubiju dao Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Zasad, na osnovu iskaza svedoka i drugih dokaza, proverava se da li je Nikola Vušović, zvani Džoni i Ćopavi, jedan od četvorice ubica. Naime, poznato je da Vušović ima poteškoće prilikom hodanja još od metka koji je u njega svojevremeno ispalio Lazar Vukićević, kog je Belivukov klan ubio u kući u Ritopeku - objašnjava izvor iz istrage i podseća da je svedok iz restorana ispričao da je jedan od egzekutora ćopao. Belivuk je, navodno, u to vreme boravio u Atini.