AKTUELNO

Srbiju je na današnji dan pre četiri godine potresla vest o monstruoznom zločinu u Sremskim Karlovcima gde je maloletnik (14) vezao za drvo dedu Živoslava Miletića (64) koji je bio ometen u razvoju i ostavio ga tu da umre. Godinu dana kasnije, na isti dan, 31. avgusta, u Nišu dogodio se stravičan zločin u kojem je Vladan Grahovac (28) masakrirao Jelicu Tatarovski (82).

Maloletni V. K. je, prema tadašnjim navodima iz istrage, kobnog 31, avgusta skinuo deda Živoslavu pertle i iz čiste obesti ga vezao za drvo i ostavio. Nesrećni muškarac je bio ometen u razvoju i živeo sa majkom koja je takođe bolovala od iste psihičke bolesti. Prema rečima sagovornika iz tadašnje istrage, Živoslav je preminuo od žeđi i gladi. Nije pokušao da se oslobodi, obzirom na njegovo psihičko stanje, nije bio u mogućnosti to da uradi.

Njegovo telo nađeno je posle deset dana i već je bilo u fazi raspadanja. Pronašao ga je pčelar koji je išao u tu šumu u kojoj je imao svoje pčele. Inače, porodica u kojoj je odrastao maloletni ubica je problematična i ima šestoro dece.

Godinu dana kasnije u Nišu dogodio stravično ubistvo. Naime Vladan Grahovac izmasakrirao je nožem i čekićem Jelicu Tatarovski (82) u njenom stanu u Bulevaru Zorana Đinđića. Jelicu je poznavao jer je u njenoj zgradi stanovao dok je studirao stomatologiju u Nišu. Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, naneo joj je 26 ubodnih rana u predelu lica, glave, grudnog koša, leđa i vrata, osam razderno-nagnječnih rana čekićem, udarce pesnicom i stopalom te povrede vrata.

Grahovac je pred sudom priznao delo za koje se tereti, ali se branio neuračunljivošću ističući da je zlostavljan od detinjstva jer je homoseksualac. Međutim, veštačenje koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu pokazalo je da je bio svestan svojih radnji i njihovih posledica. Negirao je da je od Jelice ukrao novac već je navodio da ga je zaradio prostitucijom.

Vladan je takođe konzumirao droge na koje je pokušao da se izvuče, te je naveo da je bio pod dejstvom narkotika kada je počinio ovu svirepost.

Grahovcu je aprila prošle godine za teško ubistvo izrečena kazna od 30 godina zatvora, a na tu presudu žalilo se i Više javno tužilaštvo tražeći 40 godina, ali i njegov branilac sa zahtevom da se iznova veštači njegova uračunljivost. Apelacioni sud je oktobra prošle godine prvostepenu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje koje je okončano u martu ove godine.

Autor: