AKTUELNO

Srđan Lalić, koji je postao svedok-saradnik protiv monstruoznog klana optuženih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u policijskoj akciji pod nazivom "Otimač", tokom koje su se prikupljali dokazi protiv kriminalne grupe čiji je član i sam bio, imao je kodno ime Luzer.

Akcija u kojoj je prošlog februara razbijena kriminalna grupa koju su predvodili Belivuk i Miljković dobila je naziv "Otimač", a policajci su svakom osumnjičenom dali nadimak.

Kako izvor Kurira otkriva, policija, BIA i Specijalno tužilaštvo mesecima su prikupljali dokaze i vršili operativnu obradu, a samo je mali broj ljudi znao da je Belivuk imao kodno ime Vukodlak, a Miljković Miljakovac, dok je Lalić bio Luzer.

Nije neuobičajeno

- Predistražni postupak, tokom kog su prikupljeni ključni dokazi neophodni za hapšenje i procesuiranje, vodio se u najstrožoj tajnosti. Postojala je velika bojazan, s obzirom na njihove kontakte i veze i kada su u pitanju istražni organi, da ništa ne procuri - objašnjava sagovornik i dodaje da je pre hapšenja mali broj uključenih u prikupljanje dokaza znao koji nadimak je zapravo za koju osobu i na razotkrivanju koje grupe se radi.

Davanje kodnih imena akcijama, ali i ljudima, kako kaže naš izvor, nije neuobičajeno i osmišljavaju ih operativci koji na njima rade. - U konkretnom slučaju, "Otimač" je logičan naziv policijske akcije jer, kada se krenulo sa istragom, sumnjalo se da ova kriminalna grupa otima ljude. Da zverski postupaju sa njima, tada se nije ni naslućivalo - objašnjava on i dodaje da reč Luzer, prevedena sa engleskog jezika, znači gubitnik, a kod nas se odomaćila u žargonu.

Foto: E-Stock/Koca Sulejmanović, Tanjug/Rade Prelić, E-Stock/Miloš Rafailović

Pored ovog policijskog nadimka, Lalić je imao i druge nadimke. Tako se na tajnoj aplikaciji za komunikaciju sa saradnicima zvao Beri Mils.

- Na Skaju je koristio ime Beri Mils, po zloglasnom vođi jedne od najsurovijih američkih zatvorskih bandi Arijevskog bratstva, čiji pripadnici su bili rasisti i neonacisti. Mils je u zatvoru proveo više od 50 godina, a osuđivan je za ubistva, pljačke, preprodaju droge i mnoga druga krivična dela - podseća sagovornik i dodaje da je Lalić posle hapšenja u javnosti dobio nadimak "nasmejani koljač".

- Ovaj jezivi nadimak dobio je jer je sa širokim osmehom pozirao, zagrljen sa svojim vođom Veljkom Belivukom, pored tela izmučene i osakaćene žrtve - kaže izvor.

Kazna od 18 godina

Inače, Srđan Lalić je u julu pred Specijalnim sudom u Beogradu priznao da je kriv, što je šokiralo sve, jer se do tada izjašnjavao da nije kriv. Nakon ovog priznanja, on je potpisao sporazum o svedoku-okrivljenom, kojim se obavezao da ispriča sve što zna o zločinima kriminalne grupe u zamenu za 18 godina zatvora.

Belivuk, Miljković i njihovi saradnici optuženi su za sedam surovih ubistava.

- Svoje žrtve su, podsetimo, otimali, mučili i ubijali, a potom su tela tranžirali, pa mleli u industrijskoj mašini za mesto. Samlevene ostatke su bacali u Dunav u Ritopeku, nedaleko od kuće u kojoj su vršili zločine - podseća izvor šta se navodi u optužnici.

Sigurna lokacija i obezbeđenje

Lalić će danas, kao i druga dvojica svedoka-saradnika Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, u sud biti doveden sa sigurne lokacije, u pratnji policije. - Očekuje se da mere obezbeđenja u sudnici i oko suda budu neviđene. Trojica svedoka-saradnika neće sedeti u boksu za optužene, koji je zaštitnim staklom odvojen od sudnice. Oni će biti smešteni u samoj sudnici, u kojoj sede zamenik tužioca, sudsko veće, advokati, kao i oštećeni - objašnjava sagovornik i dodaje da će ovo biti prvi put da se Lalić sretne s Belivukom i Miljkovićem otkad je postao svedok-saradnik.