AKTUELNO

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je na ukupno 10 godina zatvora Lazara Galića (38), koji je optužen da je 17. jula prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi, zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo dečak Stefan Balić (9).

Kako je sudija navela u presudi Galić je osuđen zbog nesreće na osam godina, dok za nepružanje pomoći je dobio kaznu 3 godine zatvora, nakon čega mu je izrečena jedinstvena presuda od 10 godina u koju je uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Na ovu presudu, koja je prvostepena tužilaštvo i odbrana mogu da ulože žalbu.

Tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo od suda da Galića za krivično delo teško delo protiv bezbednosti saobraćaja osudi na kaznu zatvora od osam godina, a za krivično delo nepružanje pomoći u saobraćajnoj nesreći osudi na kaznu od tri godine, te da mu izrekne jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina.

Tužilac je tada istakla da je Galić bio osuđivan 10 puta, od toga dva puta za krivična dela iz oblasti saobraćaja, zbog čega je predložila da mu se izrekne i zabrana upravljanja motornim vozilom od pet godina.

Sa druge strane Galićev advokat Žarko Jeknić je u svojoj završnoj reči zatražio oslobađajuću presudu za svog branjenika, navodeći da činjenica što je ranije osuđivan nema uticaj na presudu.

Sudu se nakon njegovog advokata obratio i optuženi Galić koji je rekao da mu je najveća kazna da živi sa tim, navodeći da bi voleo da vrati vreme kako bi izbegao saobraćajnu nesreću.

Galić se nalazi u pritvoru od hapšenja.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv Galića od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Tereti se da je 18. jula prošle godine oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nesreću tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka koji su kolovoz prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći osobu čije je povrede prouzrokovao.

U nesreći su deca Stefan Balić (9) i L. B. (6) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula 2021. godine.

Otac dečaka je tada zadobio lake telesne povrede.

#Karaburma

#Presuda