AKTUELNO

Sa sva četiri pešačka mosta u Ovčar Banji, ukradene su table koje upozoravaju da su mostovi zabranjeni za upotrebu. Barijere postavljene na ulasku na mostove s leve obale Morave su demolirane.

Upozorenje je nestalo i sa stepeništa koje vidi do pešačkog mosta koji se srušio 14. oktobra, kada su život izgubile dve, a deset osoba je povredeno.

- Pre dva dana sam primetio da je nestala tabla kod auto-kampa. Mada pretpostavljam da su skinute i ranije, i to sa sva četiri viseća mosta počev od Ovčar Banje, idući prema Čačku. Tabla sa upozorenjem je postavljena svega nekoliko dana nakon nesreće, kada je pao most - pričaju s nevericom zabrinuti meštani.

Žute table s upozorenjem o zabrani korišćenja postavljene su po dopunjenom rešenju građevinske inspekcije u Čačku. Pored njih, postojale su i trake s upozorenjem, kao i fizičke barijere, kako se ne bi moglo kročiti na most. Medutim, jutros smo zatekli razrušene prepreke koje su stajale u travi. Od tabli ni traga.

Naša ekipa je samo na pešačkom mostu kod auto-kampa zatekla papir, odnosno okačeno rešenje inspekcije s lučanske strane mosta i fizičku barijeru sa čačanske strane obale Morave.

- Razrušena je prepreka za ulazak na most koji spaja Pakovraće i Prijevor, odnosno koji vodi do manastirske vodenice. Očekujemo da policija utvrdi ko je ukrao table, jer ko će onda biti kriv ako opet neko nastrada - pričaju malobrojni meštani Banje, koja je i danas bila puna turista i posetilaca.

Rešenjem građevinskog inspektora u Čačku koje izdato 5. oktobra, zabranjuje se korišćenje visećih mostova na delu toka Zapadne Morave od Pakovraća do Ovčar Banje. Za korišćenje je zatvoren pešački most kod planinarskog doma, bivšeg auto-kampa, stare železničke stanice i starog železničkog mosta Kadenica.

Iz Policijske uprave u Čačku danas nismo dobili odgovor da li je slučaj nestanka tabli prijavljen i da li policija postupa po ovom pitanju.

Podsetimo, 14. oktobra desila se tragedija kada se srušio jedan od pešačkih, visećih mostova u Ovčar Banji, kada je grupa turista iz Republike Srpske krenula da prelazi most kako bi došla do manastira s druge strane Zapadne Morave.

U nesreći su poginule dve žene, Milena Erić i Ljubica Mijatović iz okoline Zvornika.

Autor: