AKTUELNO

Direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković (60) uhapšena je sa Rankom Dedović (41), ujnom predsednika opštine Novog Beograda i nekadašnjeg vaterpoliste Aleksandra Šapića, zbog malverzacija teških više od 14 miliona dinara.

Osim njih dve, zbog zloupotrebe službenog položaja privedene su još tri osobe, dok je protiv jedne podneta krivična prijava zbog malverzacija sa javnim nabavkama, piše republika.rs.

Na listi odbornika

- Osumnjičeni su privedeni juče ujutru zbog sumnje da su od avgusta 2014. godine do danas oštetili muzej za više miliona dinara. Menkovićeva se tereti da je u ovom periodu davala naloge službi računovodstva da sa računa muzeja vrše uplate na račune preduzeća ostalih privedenih iako sa njima nije postojala poslovna saradnja. Oni bi podizali gotovinu, zadržavali proviziju za sebe, a ostalo vraćali Menkovićevoj - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Provizije koje su prisvojili:

Gaudeamus 956.887 dinara "Home art" 777.958 dinara "New Rey" 185.822 dinara "Sebastian MBI" 52.970 dinara "Terko PR" 492.000 dinara

Prijava za zloupotrebe sa javnim nabavkama podneta je protiv Ljubinke Terzić (59), koja je u saizvršilaštvu sa Menkovićevom namestila posao preduzeću svog sina "Terko PR" iako nije bilo potrebe za uslugama ove firme. Osim toga, direktorka je izvlačila pare iz muzeja i uz pomoć Željka Markovića (48), direktora preduzetničke radnje "Home art", Predraga Martinovića (33), direktora Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "New Rey", i Igora Šebešćena (33), direktora Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastian MBI", kao i uz pomoć ujne Aleksandra Šapića koja se nalazi na čelu omladinske zadruge Gaudeamus.

Dedovićeva se, inače, nalazila na drugom mestu Šapićeve liste za odbornike na izborima za predsednika opštine Novi Beograd. Pored nje, na sedmom mestu liste nalazio se i njen suprug Rade, sa kojim zajedno rukovodi omladinskom zadrugom. Ovaj bračni par se i pre nekoliko godina našao u žiži javnosti takođe zbog finansijskih malverzacija. Naime, Dedovićeva je u novembru 2012. godine uhapšena u sklopu policijske akcije suzbijanja finansijskog kriminala.

Sina oženila među eksponatima!

Ovo nije prvi put da se direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković nađe u centru pažnje zbog skandala. Prošle godine javnost je bila šokirana vešću da je Menkovićeva organizovala svadbu svog sina Stefana Menkovića upravo u prostorijama ovog muzeja. - U prostoru Etnografskog muzeja su se provodili, zabavljali i bahatili na eksponatima kulturnog nasleđa svih građana ove zemlje, eksponatima koji su vekovima unazad prikupljani i čuvani - stajalo je tada u anonimnom pismu koje je bilo upućeno medijima.

Već hapšena

- Osumnjičena je tada, zajedno sa zaposlenima firme "Direct group", lažno prikazivala da su preko njene zadruge angažovani omladinci koji su radili u magacinima te firme, na osnovu čega je na račun Gaudeamusa prebačeno više od 7,5 miliona dinara. U poslovnim knjigama ovog preduzeća novac koji je Dedovićeva prisvojila za sebe vodio se kao da je isplaćen radnicima - pisali su tada mediji.

Osumnjičeni će uz krivične prijave biti saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

#Etnografski muzej

#Krađa

#muzej

'