AKTUELNO

Viši sud Crne Gore odbio je jemstvo od 1.239.000 evra porodice Petra Lazovića kojim je garantovano da se ovaj okrivljeni neće dati u bekstvo ukoliko mu se ukine pritvor i dopusti da se brani sa slobode od optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Odluci Višeg suda prethodila je negativna ocena Specijalnog tužilaštva predlogu da se prihvati jemstvo službenika Agencije za nacionalnu bezbednost.

Prema nezvaničnim informacijama, iz Specijalnog tužilaštva je pojašnjeno da će nekretnine kojima su otac, brat i stric Petra Lazovića garantovali za njegovu slobodu najverovatnije biti predmet provere u okviru finansijske istrage.

Iz advokatske kancelarije Borivoja Đukanovića je ranije rečeno Pobjedi da su za slobodu Petra Lazovića sa tri nekretnine vredne 1.139.289 evra i 100.000 evra u gotovini garantovali njegov otac Zoran, brat Marko i stric Dejan.

Zoran Lazović je za slobodu sina ponudio hipoteku na porodičnu nekretninu sa pomoćnim objektom i urbanizovano zemljište čija je vrednost procenjena na 426.000 evra, dok je brat Marko založio nepokretnost vrednu 245.000 evra. Među garantima za Petra Lazovića je i njegov stric Dejan koji je na ime jemstva za bratanca ponudio hipoteku na porodični stambeni objekat čija je vrednost procenjena na 245.000 evra.

Otac pritvorenog Lazovića je dodatno ponudio i 100.000 evra u gotovini kojima je spreman da garantuje da njegov sin Petar, ukoliko se nađe na slobodi, do kraja krivičnog postupka, neće pobeći, neće se kriti ili na bilo koji drugi način negativno uticati na tok i ishod krivičnog postupka. I pored ponuđenih vrednosti koje premašuju milionski iznos advokat Borivoje Đukanović u predlogu za određivanje jemstva Petru Lazoviću kao najvažniji garant potencira porodični status, ljudski i profesionalni profil ovog okrivljenog.

Advokat Đukanović ističe da je Petar Lazović svestan težine krivičnih djela za koje se terete te "zasigurno ne bi došao ni u iskušenje da se da u bekstvo".

Foto: STRANA.UA, Twitter.com/Printscreen

On je podsetio da se sada pritvoreni Lazović svaki put uredno odazvao pozivu tužioca, čak i na telefonski poziv u fazi kada je pokrenut krivični postupak protiv njega i kada je bio u prilici da se nesmetano da u bekstvo.

- Bez presedana je u sudskoj praksi da se jednom licu koje je u posedu saznanja da će biti inkulpirano i koje je na najpouzdaniji način manifestovalo svoju odlučnost da neće pobeći, određuje i produžava pritvor s pozivom na pritvorski osnov iz čl. 175 st. 1 tačka 1 - opasnost od bekstva, kako su to na nedopustivo nezakonit način postupili navedeni sudovi - naveo je advokat Đukanović.

Lazović je uhapšen 18. jula nakon čega je pred tužiocem negirao optužbe da je kao pripadnik kriminalne grupe počinio niz teških krivičnih dela i pozvao tužilaštvo da preispita dokaze koje ima protiv njega.

Lazoviću je pre nedelju dana Vrhovni sud Crne Gore produžio pritvor za tri meseca.

On je u medijima okarakterisan kao "tajni agent" Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana.

Autor: