AKTUELNO

Vršeni su istovremeni pretresi u Srbiji, Holandiji i Luksemburgu.

U zajedničkoj međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, BIA, MUP, nadležnih javnih tužilaštava Belgije i Holandije, Evropola i Evrodžasta uhapšeno je osam osoba i zaplenjeno ukupno 115 kilograma opojne droge kokain, saopšteno je večeras iz srpskog Tužilaštva.

U akciji kojom je rukovodilo srpsko Tužilaštvo, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga, navodi se u saopštenju.

Foto: Foto/MUP Srbije

Uhapšeni se sumnjiče za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, navodi se u saopštenju ovog tužilaštva.

U belgijskom gradu Arlon uhapšeni su S.Đ, S.K, Đ, S.D. i F.L.A, u Amsterdamu D.R. i D.P, a u Srbiji je uhapšen V.V. dok je njegova sestra J.V. slobode lišena u Luksemburgu.

Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge kokain u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma te droge.

Foto: Foto/MUP Srbije

Ova organizovana kriminalna grupa, koju čine "Vračarac" N.V, D.R. - pripadnik tzv. kavačkog klana, V.V, S.K, S.Đ, F.L.A, L.K, K.R, I.G, J.V. i Đ.S.D., je koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovala takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršila zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon, u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Droga je pronađena u jednom skladištu na jugoistoku Belgije. Osumnjičeni su kokain pokušali da sakriju u betonskim pločama radi lakšeg izvoza.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče, od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama.

Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom, a ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma.

Foto: Foto/MUP Srbije

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko Nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do Nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje, dodaje se saopštenju Tužilaštva.

Foto: Foto/MUP Srbije

Autor: