AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu danas ispitivanjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića treba da se nastavi suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Vođa organizovane kriminalne grupe Belivuk danas treba da nastavi ispitivanje Lalića.

Za ovu nedelju zakazana su četiri ročišta, na prvom u ponedeljak je Lalića ispitivao Miloš Budimir, dan kasnije Nebojša Janković i zatim je pitanja počeo da postavlja optuženi Draganić, nakon kojeg su usledili i Nemanja Đurić i Belivuk.

Lalić je tokom jučerašnjeg ispitivanja ponovio da je Miljkovićevo mišljenje bilo bitnije u grupi od Belivukovog, što se, kako tvrdi Lalić, nastavlja i na suđenju, gde Miljković vodi odbranu umesto advokata.

Optuženi Belivuk je pitao Lalića da li on ima saznanja da su pripadnici grupe pravili ćevape od tela svojih žrtava, na šta je Lalić rekao da on nema saznanja o tome.

Upitan šta je razlog za potpisivanje sporazuma sa tužilaštvom o svedočenju protiv optuženih, Lalić je naveo da "kavački klan" mesecima nije uplaćivao kantinu dok su u pritvoru, što, kako je kazao, pokazuje kako ta kriminalna grupa brine o svojim pripadnicima.

Lalić je tokom ispitivanja ponovio da je ova grupa zajedno sa vođom “kavačkog klana” Radojem Zvicerom planirala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ga videli kao glavnu prepreku.

Zvicer je, kako je Lalić ispričao, za svrgavanje vladajuće strukture spremio pet miliona evra u prvoj tranši.

Pored pripadnika ove grupe, Lalić je rekao da su u planiranju svrgavanja učestvovali pripadnici ANB (Agencije za nacionalnu bezbednost), kao i i advokat Dejan Lazarević, koji je grupu upozorio da se sprema hapšenje.

Lalić je u utorak tokom suđenja rekao da mu je Miljković pričao da je ubio jednog od vlasnika “Pink taksija” tako što ga je prvo ašovom udario u vrat, a potom izbo lovačkim nožem jer, kako je kazao Lalić, nije bio siguran da je mrtav, a da mu je pri izvršenju pomogao Mirko Kojić.

Kojića su kasnije, prema Lalićevim tvrdnjama, takođe ubili pripadnici klana po nalogu Miljkovića, koji je, kako tvrdi Lalić, rekao da Kojić previše zna.

Lalić je rekao da je prilično siguran da je Miljković ubio i drugog vlasnika Pink taksija.

Vlasnik Pink taksija Teodor Gašeća ubijen je u maju 2015. godine, dok je suvlasnik Miroslav Ranković nestao 2016. godine.

Nakon Lalićevog iskaza slede i drugi okrivljeni-saradnici, Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin koji će takođe ispričati svoja saznanja o zločinima koje je ova grupa počinila.

Lalić se nagodio sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločinima pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.