AKTUELNO

Aleksandar Jovičić (35), bivši predsednik opštine Palilula, stigao je u beogradsku Palatu pravde gde bi danas pred Višim sudom u Beogradu trebalo da se izjasni o krivici za da krivična dela trgovine uticajem, za koje je ga tereti tužilaštvo.

Pred sudom je za danas zakazano pripremno noričište, na kom bi osim izjašnjenja o krivici optuženog, zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu i odbrana trebalo da predlože dokaze koji će tokom javnog suđenja biti izvođeni.

Osim Jovičića, optužnicom je obuhvaćeno još devetoro njegovih saradnika, među kojima ima i drugih službenika opštine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Jovičić, podsetimo, bio je uhapšen 1. juna 2021. u vreme dok je bio na čelu Palilute i u pritvoru je proveo dva meseca, posle čega je prebačen u kućni pritvor. Na teret mu se stavlja da je od jula 2016. do novembra 2018. godine, uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula kako bi on dalje uticao na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Na teret mu se stavlja da je od inestitora uzimao za legalizaciju od 10.000 do 60.000 evra.

U optužnici se navodi da su zloupotrebama omogućili zaštitu investitorima, kako im inspekcija Opštine Palilula ne bi srušila njihove nelegalno izgradene objekte.

Autor: