AKTUELNO

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u toku su saslušanja pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrednost, koji su juče uhapšeni.

Akcija hapšenja, u kojoj je uhapšeno ukupno 25 osumnjičenih usledila je nakon višemesečnog predistražnog postupka u saradnji tužilaštva, Poreske policije Ministarstva finansija i Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je ukupno 28 lica, dok se za troje traga.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, produženo krivično delo Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost ikrivično delo Pranje novca.

Sumnja se da su pripadnici dve grupe međusobno sarađivali, tako što su stvarali privid da između njihovih firmi postoji legalno poslovanje, kako bi došli do lažnih faktura na bazi kojih bi mogli da traže povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV).

Svi su, kako se sumnja, učestovali u izvršenju 19 poreskih krivičnih dela, a povratom PDV-a su ostvarili imovinsku korist od oko 246 miliona dinara u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine.

Stečena sredstva su dalje plasirali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i druge robe, pri tom sebi isplaćujući i navodnu zaradu.

Na taj način su, kako se sumnja, "oprali" novac pribavljen kriminalnim delatnostima u iznosu od oko 120 miliona dinara.