AKTUELNO

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Jagodini od zadobijenih povreda preminula majka petoro dece nakon što ju je pretukao vanbračni partner koji je uhapšen, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zaštitnik građana od jagodinskog Centra za socijalni rad traži da ga najkasnije u roku od 15 dana obavesti da li se vanbračni partner i ubijena žena nalaze na njihovoj evidenciji, da li je u proteklom periodu bilo prijava za nasilje, da li su iste razmatrane na Grupi za koordinaciju i saradnju, sa posebnim osvrtom na mere i radnje koje je Centar, u saradnji sa drugim organima, eventualno preduzeo kako bi se pružila adekvatna podrška i zaštita žrtvi partnerskog nasilja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Od MUP-a Zaštitnik građana traži da mu u istom roku dostavi detaljan izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave u ovom slučaju, kao i o ostvarenoj saradnji sa nadležnim centrom za socijalni rad, tužilaštvom i drugim organima po ranijim prijavama partnerskog nasilja, ukoliko su podnošene, kao i da li je takvo postupanje policije bilo u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Izdahnula od batina

Da podsetimo, majku petoro dece Andreu Kocić (35) pretukao je pre dva dana nasmrt, kako se sumnja, vanbračni partner Bojan Manojlović. Stravično ubistvo dogodilo se u stanu u kom je nesrećna žena živela sa njim, u Liparskoj ulici u Jagodini.

Policija je preksinoć uhapsila Bojana, nakon što su u njegovom stanu zatekli ubijenu ženu. Nesrećna žena je imala vidljive tragove povreda nastalih usled batina koje je pretrpela. Sumnja se da ju je nasilnik zverski tukao rukama i nogama, dok žrtva nije izdahnula.

Andrea je majka petoro dece, koje ima iz svog prvog braka sa D.K.

Obdukcija tela je odrađena, ali se još uvek čekaju rezultati.