AKTUELNO

Poslednja u nizu pronevera koju su počinile ranice banaka dogodila se u Novom Sadu.

Bankarka R. Z. (63) uhapšena je u Novom Sadu sumnjiči se da je u periodu od 2016. do 2018. godine zloupotrebljavala svoja ovlašćenja i neovlašćeno izvršila više bezgotovinskih transakcija na štetu klijenata banke, da bi potom taj novac prebacivala na svoj i tekuće račune svoje porodice. U poslednjih nekoliko godina ona i druge bankarke proneverile su više od 1,2 miliona evra.

Novosađanka je na taj način, kako se sumnja, za sebe i druge pribavila protivpravnu imovinsku korist od 15.925.527 dinara, što je iznos za koji je oštetila banku.

Dve pronevere prošle godine

Prošle godine su dve radnice "Rajfajzen" banke proneverile novac te banke i pribavile protivpravnu imovinsku korist od 201.000 evra, 15.000 švajcarskih franaka i 10.000 američkih dolara.

Sumnja se da su one, koristeći svoja ovlašćenja u banci, proneverile novac u spomenutim valutama i iznosima, tako što je M. B. bila zadužena za ključ od sefa, a D. M. za šifru za otvaranje sefa, koji je mogao da otvori samo kombinacijom ključa i šifre.

Kontrolom je utvrđeno da u sefu nedostaje spomenuti iznos novca. M. B. je na saslušanju u potpunosti priznala izvršenje krivičnog dela, navodeći da ju je D. M. držala u zabludi u vezi sa radnjama koje je preduzimala, dok je D.M. negirala krivično delo.

Takođe prošle godine, uhapšena je N. T. (64), bivša zaposlena u ekspozituri jedne banke u Čajetini.

Ona je od 21. maja 2016. do 22. novembra 2021. godine prisvojila novac iz blagajne banke tako što je, sačinjavajući naloge neistinite sadržine, neovlašćeno podizala novac za deviznih i dinarskih računa 27 klijenata i tako prisvojila 37.771.517 dinara, dok je za isti iznos oštetila banku u kojoj je radila.

Nišlijka dobila tri godine zatvora

Nišlijka D. Ć. (47) osuđena je na zatvorsku kaznu jer je oštetila jednu nišku banku u kojoj je bila zaposlena, za više od 200.000 evra.

Ona je zaključila sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom koji je sud potvrdio i izrečena joj je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci.

Ona je u periodu od 2010. do 2021. godine, radeći kao koordinator u jednoj banci u Nišu, u više navrata obavila neovlašćene isplate i transfere sa deviznih štednih računa pet klijenata jedne banke, falsifikujući potpise klijenata na nalozima za isplatu i za prenos novca.

Takođe, izdavala je fiktivne ugovore klijentima da su novac ponovo deponovali na štednju, iako je znala da u trenutku zaključenja ugovora novac ne postoji na njihovim računima, nakon čega je prisvojila isplaćeni devizni novac koji joj je poveren na radu.

Na ovaj način D. Ć. je sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist od oko 212.366 evra, i tako oštetila banku u visini uvećanog navedenog iznosa za uračunatu kamatu po fiktivnim ugovorima, koja se procenjuje na oko 238.359 evra.

D.Ć. nije prva niška bankarka koja je završila iza rešetaka zbog mahinacija za novčanim depozitima.

Njen kolega A.A. godinu dana ranije pravnosnažno osuđen na četiri godine i deset meseci zbog pronevere 240.000 evra. Pred sudom se branio da je bio žrtva iznuđivača i nije objasnio gde je nestalo skoro četvrt miliona ove valute. Bivši bankar M. K. presudom Višeg suda u Nišu osuđen je na tri godine zatvora jer je firmu oštetio za pola miliona evra koje je potrošio na internet klađenja. On je pred sudom priznao da je uzimao novac klijenata, da ne zna o kojoj se sumi tačno radi ali da nije u stanju da banku obešteti.