AKTUELNO

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan V.K. (47), zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnost.

Sumnja se da je V.K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina Kostu da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, V.K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi Zakona o oružju i municiji i suprotno Pravilniku o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin Kosta uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Foto: FOTO: Univerzum HD Media/N.M.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ Vladimir Ribnikar u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Podsećamo da Kosta nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života.

Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Autor: