AKTUELNO

U. B. (21) na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu priznao zločin i detaljno opisao svoj krvavi pir. Određen mu je pritvor do 30 dana

Ja sam pucao iz automata! Nisam poznavao te ljude, pucao sam jer sam hteo da zaplašim meštane.

Ovo je, kako Kurir saznaje, na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, izjavio Mladenovčanin U. B. (21), osumnjičen da je 4. aprila uveče u selima Dubona i Malo Orašje, hicima iz automatske puške ubio osmoro mladih ljudi, a ranio četrnaestoro.

Prema rečima našeg izvora, U. B. je u tužilaštvu priznao zločin i detaljno opisao šta se dogodilo kobne noći.

Tri krivična dela

– On je naveo da je upotrebom automatskog oružja na tri lokacije na teritoriji Smedereva i Mladenovca pucao na više lica koja su se nalazila u grupi, a koja nije poznavao, da bi zastrašio stanovništvo Malog Orašja i Dubone – saopštili su juče iz Višeg javnog tužilaštva u Smederevu.

U. B. se, kako navodi tužilaštvo, tereti za krivična dela teško ubistvo, otmica, kao i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

– On se sumnjiči da je u kasnim večernjim satima i u toku noći na teritoriji Smedereva i Mladenovca hicima iz automatskog oružja lišio života osam lica, dok je prilikom bekstva sa lica mesta najpre neovlašćeno koristio tuđe motorno vozilo. Potom u blizini naplatne rampe “Mali Požarevac” pretio bombom taksisti i putnici u taksi vozilu, koja je bila u drugom stanju, te na takav način prinudio vozača da ga odveze do sela u opštini Kragujevac gde je kasnije i uhapšen – navodi se u saopštenju.

Prilikom pretresa osumnjičenog i prostorija koje je koristio, da podsetimo, pronađena je veća količina oružja i municije.

Foto: Tanjug/NEBOJŠA RAUS

Osumnjičenom je određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Opasnost od bekstva

– Određen mu je pritvor budući da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva osumnjičenog, osobite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na svedoke, čije ispitivanje predstoji u istrazi, zatim jer postoje osobite okolnosti da će ponoviti krivično delo obzirom da je preduzetim radnjama, dan nakon događaja od 3. maja, kod svakog građanina Republike Srbije dodatno izazvao i razvio osećaj ličnog straha, nespokojstva i nesigurnosti – saopštilo je Više javno tužilaštvo u Smederevu.

Kako Kurir saznaje, taksista koga je tokom krvavog pira oteo U. B. je član jendog udruženja u Smederevu, a izbegao je smrt za dlaku. Naime, njega je U. B., kada je izašao iz ukradenog auta, zaustavio, ušao mu u kola sa ručnom bombom i rekao da ga vozi u selo Vrnjište kod Kragujevca, gde mu žive rođaci.

– Čovek je jako istraumiran, u neviđenom je šoku. Sa nama je jedva progovorio nekoliko reči o nemilom događaju. Neće raditi neko vreme – kažu iz taksi udruženja u kom je ovaj taksista zaposlen.

Prema njihovim rečima, najgore mu je bilo jer je u trenutku otmice vozio stranku, i to trudnu ženu.

– Nije bio sam u automobilu, imao je stranku kad mu je on upao u auto sa ručnom bombom u rukama. Ne želi da govori o svemu tome, teško mu je i mi ga ne diramo. Zamolio nas je da ga ne pitamo ništa i da ga neko vreme pustimo da preživi sve ovo. Videli smo se na kratko s njim, po pogledu i izrazu lica se videlo da mu je baš teško i da je pod velikim sresom i šokom – kažu oni i dodaju da je njemu bilo bitno da trudnica ne nastrada i da je sve vreme razmišljao o njoj, da bude dobro.

Foto: MUP Srbije

Čudom živi: Nestalo mu municije

Kako se saznaje, čim je ostavio U. B. na mestu na kom je tražio, taksisra je pozvao polciju i sve im ispričao, tako da je doprineo hapšenju.

– Njega i trudnicu nije ubio najverovatnije jer mu je nestalo municije. A, da je aktivirao bombu u kolima i sam bi nastradao, a to nije želeo – kaže izvor.

Povređeni: Dvoje ide na kućno lečenje

Dvoje povređenih u ovom krvavom piru danas će biti pušteni kući.

– Dečak koji je u Urgentnom će danas biti pušten kući, a što se tiče ovog jednog momka – P. M. iz Malog Orašja i on će biti pušten kući – rekla je juče ministarka zdravlja dr Danica Grujičić. Zdravstveno stanje pojedinih pacijenata je i dalje veoma kritično, ističe ministarka.

– M. A. 2005. godište, koja je imala opsežne povrede trbuha, S.J. koji ima povredu kičme i kome je urađena drenaža su životno ugroženi – rekla je Grujičić.

Autor: