AKTUELNO

Vanredna konferencija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije upravo je počela u Palati Srbije.

Tema konferencije su akcija u kojoj su uhapšeni pripadnici Balkanskog kartela, hapšenja u vezi sa EPS-om i hapšenje šest osoba u vezi sa prostitucijom.

- Uhapšeno je 13 lica pripadnika kriminalne grupe koje su funkcionisale kao Balkanski kartel. Srbija je uspela d amapira njihove aktivnosti širom sveta. U akciji koja je sprovedeno u više gradova uhvaćeni su organizatori M.S. i M.L. Radi se o 5 tona kokaina zaplenjenog na Arubi, 1, 2 tone u Belgiji, 740 kilograma u Holandiji.

Foto: MUP Srbije

Načelnik je naveo da je u akciji bila ključna Skaj aplikacija.

- Ova akcija se vodi od 2021. godine, od kada je preuzeta aplikacija, vodi se u tajnosti u tajnosti, do današnjeg dana, dana realizacije.

Kartel koji je danas uništen je funkcionisao zasebno, a da li je sa nekim povezan, saznaćemo u danima pred nama, rekao je on.

Ovo je jedan, ako ne i najveći kartel, dodao je načelnik.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, u okviru međunarodne akcije “EASY”, ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Europolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsilo je i privelo vođe Balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od sedam tona kokaina na područije Evrope. U akciji su uhapšena lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije uz koordinaciju Europola.

Takođe, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Poreske policije Ministarstva finansija Srbije uhapsili četvoro osumnjičenih za pranje novca i poreska krivična dela, u okviru proširenja istrage koja se vodi protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).

Autor: