AKTUELNO

Vlada Srbije obećala je roditeljima OŠ "Vladislav Ribnikar" da će ispuniti njihove zahteve.

Savet roditelja te škole u sredu je izneo sedam zahteva, u kojima se, pored ostalog, traži rekonstrukcija događaja, objašnjenje šta će biti sa dečakom koji je počinio masakr, kao i odgovornost ljudi koji su objavili spisak sa imenima đaka.

Dane nakon tragičnih događaja obeležila je, izmedju ostalog i pojava pretnji na društvenim mrežama, čak i podrška ubici, a poslednji trend koji takodje prilično zabrinjava je da su se na TikToku pojavili zahtevi da se snima učionica u školi, u kojoj se dogodio zločin.

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao zahteva koji su roditelji tražili. On je istakao da je Vlada Republike Srbije brzo reagovala na zahteve roditelja i da je već deo zahteva ispunjen.

- Zahvalan sam Vladi Republike Srbije s obzirom da su po upućivanju naših zahteva zaista brzo reagovali. Mi smo dobili poziv u roku od nekoliko sati. Odmah sutradan je organizovan sastanak, gde je pored premijerke koja vodi taj tim, tu grupu, organizovana da nama pomogne. Dogovoreno je da taj tim već od istog dana krene da radi na realizaciji zahteva. Ono što je moglo da se realizuje bez Vlade odnosno ono što je mogla škola da uradi, uradila je. Ono što je moglo da uradi Ministarstvo zdravlja i prosvete uradilo je. Tako da je jedan deo zahteva već urađen - rekao je Đorđević i dodao:

Roditelji i deca najtraumatizovanijeg odeljenja VII-2 gde se dogodio taj masakr već imaju zaseban tim stručnjaka koji radi sa njima. Takođe jedan od zahteva bio je da deca tog odeljenja koriste samo mali ulaz škole odnosno ulaz iz Svetozara Markovića, a ne ulaz gde se dogodio početak tog nemilog događaja. To je ispunjeno, ali ne samo njima već će i sva deca ubuduće koristiti taj ulaz. Dobili smo čvrtso obećanje da ćemo do kraja sledeće nedelje imati konkretne informacije i realizacije, a da ćemo sledeće nedelje imati roditeljski sastanak sa premijerkom.

Voditeljka i urednica Snežana Petrović podsetila je da je jedan od zahteva i objašnjenje šta će biti sa dečakom koji je počinio masakr. Pa je upitala Đordjevića šta se tim zahtevom očekuje.

On je naglasio da se deca ne plaše da dođu u školu, već se plaše za svoju bezbednost i izlazak dečaka koji je počinio masakr, kao i njegovih sledbenika.

- Deca se plaše. Ne plaše se deca da dođu u školu, deca vole tu školu i svoje drugare. Oni se plaše dve stvari. Jedna stvar je njegov izlazak o kojima mediji bez razmišljanja o posledicama govore. Druga stvar je strah od njegovih sledbenika. Zbog toga su naša 2 zahteva izrečena. Prvo tražimo rekonstrukciju događaja da bi smo našu decu oslobodili anatema koja su u nekim mediji plasirali da su vršili vršnjačko nasilje i koja su njega maltretirala, što apsolutno nije tačno. Drugi zahtev je da tražimo da znamo šta će biti sa njim iz čisto bezbednosnih razloga prema nama. Ne tražimo osvetu, nego bezbednost - rekao je Đorđević.

Podsetimo, u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Srbiji, dogodio se stravičan masakr u kojem je jedan učenik ubio osmoro svojih drugova i obezbeđenje škole, a ranio još osmoro. Ovaj užasan događaj izazvao je neverovatnu zabrinutost u celoj zemlji, a roditelji traže odgovornost i zaštitu za svoju decu.

Autor: