AKTUELNO

Više javno tužilaštvo u Beogradu istražuje i odgovornost streljane u kojoj su vežbali gađanje V. K. (48) i njegov 13-godišnji sin koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” lišilo života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a ranio nastavnicu škole i šestoro učenika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo.

U tužilaštvu je potvrđeno da je VJT u Beogradu formiralo poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan” i dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja.

Kako se saznaje, utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i deci i drugo. Zatraženo je i da se utvrdi da li je V. K. jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on I njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, da li je V. K. donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta V. K. i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.

Takođe, potrebno je da se utvrdi da li je Streljački klub “Partizan” deo Streljačkog saveza Srbije i ukoliko jeste, onda da se predstavnik Saveza izjasni o svim okolnostima koje su mu poznate u vezi sa radom ovog streljačkog kluba tako i o radu streljačkih klubova na teritoriji Republike Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Savez treba da se izjasni i da li poseduje akte kojima se klubovima i članovima Saveza utvrđuju posebne obaveze i ograničenja u postupanju u okviru rada i pružanja usluga. Zatraženo je, pored ostalog, da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je V. K. dato odobrenje nadležnog organa, po kom utvrđenom opravdanom razlogu iz člana 11 stav 1 tačka 8 Zakona o oružju i municiji mu je dato odobrenje.

Proverava se i koja je zdravstvena ustanova izdala V. K. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je doneo odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu već se vodi istraga protiv V. K.

Autor: