AKTUELNO

M. K, majka dečaka ubice koji je 3. maja ubio devetoro vršnjaka i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" bila je u komisiji biologa koji su zabrljali veštačenje DNK tragova nađenih na mestu ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u Beogradu, prenosi "Blic".

Upravo te greške u veštačenjima bile su od ključnog značaja da sud oslobodi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojima se sudilo za ovaj zločin.

"Blic" piše da je došao do dokumenta koji potvrđuje da je majka dečaka ubice bila jedan od troje veštaka koji su analizirali tragove prikupljene na mestu ubistva Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine. Ti dokazi su prvobitno bili ključni u hapšenju Velje Nevolje, Marka Mesara i Mirka Kojića, ali su tokom suđenja postali jedan od glavnih razloga za njihovu oslobađajuću presudu.

Kako je do toga došlo? Krenimo redom.

Ubistvo na tramvajskim šinama

Nepoznati ubica je tog 30. januara 2017. godine ušao u ulaz zgrade u Ulici 27. marta, gde je Milošević stanovao. Kada se Milošević pojavio na vratima, kako je napisano u optužnici za njegovo ubistvo, egzekutor je u njegovom pravcu ispalio 10 hitaca iz "škorpiona" sa prigušivačem, od kojih ga je sedam pogodilo u telo i jedan ispod brade.

Teško ranjeni Milošević je stigao do tramvajskih šina pre nego što je zbog obilnog krvarenja pao na asfalt. Ubica ga je sustigao i ispalio mu još šest metaka u glavu, a potom pobegao u susednu ulicu gde ga je čekao automobil.

Nekoliko dana kasnije na Karaburmi je pronađen zapaljeni auto za koji se pretpostavljalo da je odvezao ubicu.

Foto: Privatna arhiva, E-Stock/Masanori Yoshida

Veštačenje promenilo tok postupka

Nedelju dana posle ubistva policija je uhapsila Velju Nevolju pod sumnjom da je počinio teško ubistvo, kako je pisalo u saopštenju MUP-a. Tri meseca kasnije kao pomagač u zločinu uhapšen je Marko Miljković, inače kum karatiste Miloševića. O trećem učesniku Mirku Kojiću nije bilo reči sve do podizanja optužnice.

Od hapšenja, do podizanja optužnice promenilo se mnogo toga. Velja Nevolja je uhapšen kao izvršilac, ali optužen je samo za pomaganje u ubistvu. Prema optužnici, Miljković i Kojić su kupili vozilo korišćeno prilikom ubistva, a Belivuk je ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni.

Tužilaštvo je kao dokaz protiv trojice okrivljenih predložilo brojne svedoke, među kojima i Milicu Keckarević Marković, sudsku veštakinju koja je predvodila tim u kojem su još bili majka dečaka ubice i još jedan njihov kolega. Veštačili su DNK tragove nađene na licu mesta i na zapaljenom automobilu.

Za hapšenje Velje Nevolje ova veštačenja su bila ključna jer je na bravici gepeka zapaljenog automobila nađen DNK Velje Nevolje, kao i na kapiji ulaza u zgradu gde se ubistvo dogodilo.

Preokret na suđenju, veštaci napravili greške?

Iako su DNK tragovi često krunski dokazi, šefica tima veštaka u kojem je bila i majka dečaka ubice uspela je tokom svedočenja da demantuje sebe i svoje kolege, pa je tokom saslušanja ukazala na nekoliko činjenica koje su velikim delom uticale na puštanje Belivuka i Miljkovića na slobodu.

U izveštaju koji su potpisali šefica tima, majka dečaka ubice i treći kolega nije se spominjao DNK Belivuka sa kapije zgrade. Štaviše, šefica tima je tada rekla da je "reč o grešci u komunikaciji između nje i policije i da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka"?!

Foto: Foto/Univerzum HD Media

- Pogrešno sam razumela i zapisala informacije iz policije - pravdala se šefica tima.

Ona je ispričala da je na čaurama sa lica mesta nađen trag nepoznate muške osobe, a da je trag Belivuka bio na bravi gepeka automobila korišćenog prilikom ubistva.

Na ovom tragu, međutim, postojao je i DNK druge osobe, zbog čega su advokati odbrane tvrdili da je dokaz nedovoljno čvrst. Svedočenje veštakinje šokiralo je sud jer je izjavila da neki od DNK dokaza nisu mogli da se koriste jer ih je, navodno, "kontaminirao policajac" tokom uviđaja!

Oslobođeni, a ipak ubice

Nakon saslušanja veštakinje ubrzo je doneta oslobađajuća presuda, a ozloglašeni Veljko Belivuk i Marko MIljković su pušteni na slobodu. Ubrzo oni su krenuli da stiču sve veći uticaj u podzemlju, a godinama kasnije je utvrđeno da su izvršioci ovog ubistva, ali su pravosnažno oslobođeni i ne može dvaput da im se sudi za isti zločin.

Tokom svedočenja Srđana Lalića, svedoka-okrivljenog u postupku koji se sada vodi protiv klana Veljka Belivuka, govorilo se između ostalog i o ubistvu Miloševića. Lalić je rekao da je u medijima video da se dogodilo ubistvo i da je bio "iznenađen, razočaran i uplašen".

Lalić tvrdi da je nekoliko dana pre ubistva sa Miljkovićem i Belivukom postavio na Miloševićev automobil GPS uređaj, kao i kabl za nadzor u blizini njegove zgrade. On je pojasnio da mu oni tada nisu rekli da će Milošević biti likvidiran, zbog čega je, kako sada tvrdi, bio razočaran.

- Niste mi rekli da ćete ga ubiti, mislio sam da ćete ga povrediti. Čak sam te pitao da li treba da ga prebijemo zajedno, a ti si se nasmejao, rekao si "ne, ne" - rekao je Lalić..

Na pitanje Miljkovića šta su on i Belivuk radili to veče kada je Lalić navodno postavio GPS uređaj, Lalić je odgovorio da su čuvali stražu, odnosno da su gledali da neko ne naiđe.

Foto: Tanjug, TV Pink Printscreen

Šefica tima veštaka: DNK nalaz nije osporen

Šefica tima forenzičara, Milica Keckarević Marković, pre izvesnog vremena je reagovala na medijske napise o ovom slučaju.

"Sudski veštaci za DNK analize sa Biološkog fakulteta u Beogradu ni u jednom trenutku postupka, uključujući istragu, a zatim suđenje Veljku Belivuku i dr. za ubistvo Vlastimira Miloševića, nisu promenili sopstveni nalaz o pronađenim DNK tragovima, odnosno nikakav DNK uzorak nije nestao.

Naime, rezultati koji su dati u Obaveštenju o toku veštačenja Biološkog fakulteta u Beogradu od 06. 02. 2017. godine su potvrđeni i dopunjeni u nalazima od 26. 04. 2017. godine, a što je i doc. dr Milica Keckarević Marković kao predstavnik tima veštaka sa Biološkog fakulteta potvrdila u svom iskazu datom na glavnom pretresu održanom 06. 03. 2018. godine.

Takođe, DNK nalaz u ovom predmetu nikada nije osporen, a što se može videti u presudi donetoj 11. 05. 2018. godine (predmet K.br.357/2017 Višeg suda u Beogradu)“, piše u dopisu dr Milica Keckarević Marković redakciji Nove.

Dokazi zaključani u fioci

Dijana Hrkalović je optužena da je, kako se sumnja, iskoristila svoj položaj sekretara Uprave kriminalističke policije, a kasnije i, kako je navođeno, položaj državnog sekretara MUP-a kada je izdala nezakonite naloge Dejanu Milenkoviću, načelniku Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije (UKP) da, kako se navodi u optužnici, ne dostavlja izveštaj i prikupljeni dokazni materijal iz mobilnih telefona i SIM kartica oduzetih od Veljka Belivuka i drugih osumnjičenih za ubistvo Vlastimira Miloševića.

Kako se sumnja, umesto da, kako je to zahtevala procedura, materijal bude predat sudiji i tužiocu koji su vodili postupak za ovo ubistvo, Hrkalovićeva je navodno naložila da se prikupljeni dokazi predaju njoj.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Da bi izvršio njeno naređenje, okrivljeni Dejan Milenković je, kako je navedeno u optužnom predlogu, izdao naloge policijskim službenicima da nakon ekstrahovanja podataka iz tri mobilna telefona Velje Nevolje, kao i sa SIM kartica, podatke narežu na CD i da ih predaju njemu. On ih je kasnije prosledio državnoj sekretarki.

Policijskom službeniku zaposlenom u odseku za forenziku drugi deo zadatka odnosio se na uklanjanje tragova dela, odnosno, naređeno mu je da sa svojih računara izbriše sve dokaze koji su ukazivali da je radio na tom predmetu i da potom elektronski oblik izveštaja dostavi drugom kolegi. On je tada dobio naređenje da hard disk sa izveštajem i Belivukove telefone drži u radnom stolu pod ključem i da ih nikome ne predaje dok to ne naredi Dijana Hrkalović. O tome iz kog su slučaja dokazi, kao ni šta je u njima, kako je rekao Tužilaštvu, nije ništa znao.

Tako je i bilo, dokazi su bili zaključani u fioci više od godinu dana, uprkos tome što su traženi iz Suda i Tužilaštva. Kada je službenik pominjao Milenkoviću da je neophodno da se dokazi predaju, on mu je ponavljao istu rečenicu kako je u pitanju "nalog tadašnjeg vrha Ministarstva unutrašnjih poslova, Hrkalovićeve i ministra Nebojše Stefanovića, koji kažu da će ti predmeti biti uzeti u rad kada za to dođe vreme".

Onda je 27. 03. 2018. godine, nakon što je istražni postupak okončan, optužnica podignuta i glavni pretres bio u toku, Milenković preneo nalog Hrkalovićeve da se izveštaj i telefoni predaju organima nadležnim za postupak.

U međuvremenu, Dijana je puštena iz pritvora i sada se brani sa slobode

Autor: