AKTUELNO

Glumica Milena Radulović, jedna od žrtava samozvanog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, koja je prva izašla u javnost i ohrabrila ostale devojke da prijave seksualno nasilje, sutra će svedočiti na suđenju u Višem sudu u Beogradu.

Nakon godinu i po dana od početka suđenja, ona će se naći oči u oči sa čovekom koji je neuspešno pokušavao da je omalovaži na skoro svakom ročištu.

- Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se - ispričala je početkom 2021. godine Milena Radulović u emotivnoj ispovesti za „Blic”.

Ona je imala 17, on 61 godinu

Kako je isticala tada, „ovo nije samo moja priča, nije moja reč protiv njegove, već je u pitanju sistem zlostavljanja devojčica koji je Aleksić temeljno gradio decenijama”.

Ona je ispričala da ju je Miroslav Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012.

Imala je 17 godina, a on 61 godinu.

- Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom! - rekla je ona.

O detaljima zlostavljanja sve je kazala policajcima.

- Mika je vodio računa da se to dogodi u toku časa, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno - rekla je Milena.

Tvrdi da je Mika Aleksić identičnu šemu seksualnog zlostavljanja sprovodio i s drugim devojkama, koje su ga takođe prijavile policiji.

- Sve je pažljivo isplanirao. Koristio je situaciju što smo bile u šoku - rekla je Milena.

Taktika bila da je omalovažava

U prethodnom periodu, od sedam devojaka svedočile su četiri žrtve silovanja i polnog uznemiravanja.

Milenino svedočenje izaziva posebnu pažnju javnosti pošto je Aleksić, naime, svaku od žrtava obavezno propitivao o Mileni Radulović, pokušavajući da nametne narativ da je upravo ona “nagovorila” druge devojke šta da kažu, ali su njegovi sramni pokušaji uvek završavali fijaskom.


Od početka suđenja, od momenta kada je počeo da iznosi odbranu koja je trajala satima, bilo je jasno da se Aleksićeva taktika bazira na tome da napada i vređa žrtve, ponajviše samu Milenu Radulović. On je tvrdio kako su sve devojke imale loše odnose sa svojim očevima, a kako Milena Radulović i Iva Ilinčić “imaju traume”.

- Milena i Iva imaju traume iz porodice. Voleo bih da ih o tim njihovim odnosima s očevima pitam kada budu ispred mene ovde - zapretio je Aleksić.

Mikine sramne i bestidne optužbe

Sada, nakon dve godine od hapšenja, a godinu i po dana od početka suđenja, Aleksić će morati da se suoči oči u oči sa Milenom Radulović.

- Ova prijava podignuta je po uzoru na holivudske glumice. To se jasno čita, optužiti bilo kod moćnika iz filmske industrije... Tako Milena počinje i izmišlja seksualne događaje i u svoje i u tuđe ime. Ona to priča sa 26 godina. Koristeći tu matricu, ona iz statusa anonimusa prelazi u slebriti stars. Ona je podržana od strane NVO sektora, postaje medijska heroina feminističkog pokreta, prima nagrade i priznanje Američke privredne komore u Srbiji, i postaje borkinja protiv rodno zasnovanog nasilja u Srbiji - ispričao je ranije Aleksić.

On je pokušao čak i da ospori glumačku karijeru Radulovićeve, aludirajući na to da je ona Aleksića prijavila, kako bi postala poznata?!

“Zašto onda niste skupile noge?!”

Nakon njegove višesatne odbrane koja je trajala nekoliko ročišta, na red su došla i svedočenja žrtava. Hrabre devojke su mirno stale u sudnici i odgovarale na uznemirujuća pitanja Aleksićevog advokata, koji je žrtve maltretirao pitanjima o jezivim detaljima nasilja.

- Zašto niste ranije prijavile, zašto niste skupile noge, zbog čega niste zatvorile usta - samo su neka od mnogobrojnih pitanja koja su izazvala gađenje.

Takođe, Aleksićev advokat je svaku od žrtava pitao da li ih je neko pripremao za davanje iskaza, a između ostalog, da li im je Milena Radulović “govorila šta treba da kažu”.

Svaka od žrtava je negirala ove insinuacije odbrane, i istakle su “da ih je prijava Milene Radulović ohrabrila da i one ispričaju šta su proživele”.

- Mene je Milena zvala, rekla je da će prijaviti ceo slučaj. Nisam znala da li ću imati snage, zato nisam odmah prijavila. Sa Milenom Radulović sam razgovarala kod nje kući, kada je tu bilo još nekoliko devojaka. Ne znam preko koga je Milena saznala, da ona sve nije pokrenula, ja sama ne bih mogla - rekla je M.Đ., odgovarajući na pitanja Aleksićevog advokata.

Podrška devojkama iz celog regiona

Podsetimo, Milena Radulović je u intervjuu “Blicu” prva progovorila o užasima koji su se događali u ovoj “elitnoj” školi.

Ona je iskoristila to što je javna ličnost kako bi ohrabrila i ostale devojke da prijave nasilje. Dala im je podršku, a nakon što je slučaj razotkriven, javnost je ovim hrabrim devojkama takođe uzvratila podrškom.


Tako je nastao i pokret “Nisi sama” koji je iznedrio lavinu podrške za žrtve seksualnog nasilje, a javnost je imala prilike i da čuje brojne ispovesti devojaka širom regiona, koje su preživele neki vid seksualnog nasilja.

Aleksić je, prema optužnici, počinio četiri krivična dela silovanja, dva u produženom trajanju, kao i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja.

Uhapšen je u januaru 2021. godine, a pritvor mu je u septembru iste godine zamenjen kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, koji je ukinut u martu ove godine.

Hronologija

6. januar 2021.

Miroslav Aleksić je priveden pošto ga je više devojaka prijavilo za silovanje i seksualno uznemiravanje.

17. januar 2021.

Glumica Milena Radulović u ispovesti “Blicu” rekla da ju je Aleksić silovao kada je imala samo 17 godina.

18. januar 2021.

Samozvanom učitelju glume određen je pritvor od 30 dana.

19. januar 2021.

Svoju ispovest za “Blic” je dala još jedna Mikina žrtva, glumica Iva Ilinčić uz reči: “Stidela sam se što me je zlostavljao”.

26. januar 2021.

Posle velikog pritiska javnosti zatvorena škola glume u centru Beograda.

21. april 2021.

VJT podiglo je optužnicu protiv Aleksića zbog sumnje da je silovao i polno uznemiravao sedam polaznica škole.

10. septembar 2021.

Apelacioni sud je ukinuo pritvor Aleksiću i odredio mu meru zabrane napuštanja stana uz nanogicu.

1. oktobar 2021.

Aleksić prvi put izašao pred sudiju, sve negirao i predložio dokaze sa Vikipedije.

2. februar 2022.

Počelo suđenje Aleksiću koji je na početku bedno napao devojke i njihove porodice i insinuirao da ga je Milena Radulović zavodila kao Šeron Stoun.

1. mart 2022.

Aleksić na suđenju optužnicu poredio sa serijom “Seks i grad” i meksičkim sapunicama.

10. mart 2022.

Viši sud u Beogradu ukinuo je kućni pritvor Aleksiću, u kojem je bio prethodnih šest meseci, uz obaveznu nanogicu.

16. jun 2023.

Održano poslednje ročište na suđenju, a nastavak zakazan za drugu polovinu septembra.

Autor: