AKTUELNO

Oružana pljačka u subotu u apoteci "1.maj" u Smederevu trajala je 12 minuta, a među devet taoca bio je i dečak star 10 godina.

Osumnjičeni E. S. (40) iz Smedereva uhapšen je zbog sumnje da je u subotu u ulici Nosilaca albanske spomenice naoružan upao u apoteku i držao tri radnice i šest mušterija zatočene u objektu, gde je pretio, pucao, a zatim ukrao oko 120.000 dinara i pokušao da pobegne. Uhapšen je u brzoj akciji smederevske policije.

Dramu koja se dogodila pre tri dana za Kurir je detaljno opisala direktorke apoteke "1.maj" u Smederevu Slavica Botić, diplomirani farmaceut. Ona je na početku razgovora istakla "da je pljačka bila kao u nekom filmu."

- Na svu sreću niko nije povređen, iako su i moji zaposleni i naši pacijenti, mušterije koje su se našle u subotu u našoj apoteci pretrpeli veliki šok i stres, jer je taj maskirani čovek vitlao pištoljem i držao ih uz zid - rekla je Botić.

- Tog dana tri radnice su bile u smeni i u jednom trenutku je ušao, kako se vidi na kamerama, maskiran preko celog lica i u ruci je imao pištolj. Prišao je radnici koja je radila na šalteru gde se izdaju lekovi na recept, uperio pištolj u nju i rekao joj: "Daj pare!"

Kako je dalje detaljno objasnila naša sagovornica, radnica je veoma pribrano i hrabro reagovala.

- Prisebna radnica je prišla koleginicama i rekla im: "Bežite, on ima pištolj!" Jedna od njih je počela da beži, dok se druga paralisala, legla je na pod apoteke. Radnica koja je pobegla okrenula se i videla da iza nje nema koleginice, pa se vratila po nju i ohrabrila je uz reči "dođi, puzi, puzi" i tako su njih dve otišle u deo iza i zaključale se u kupatilo - objašnjava Botić i dodaje:

- S druge strane, radnica koja je i dalje bila za pultom je uzela fiksni telefon i pozvala policiju. Hrabro je sve uradila i ostala u tom delu apoteke gde je maskirani razbojnik vidi. On je inače, za ove dve radnice koje su otišle pozadi verovatno mislio da su one otišle po novac i uputio im se rečima: "Imale ste pet minuta, a sada samo dva minuta! Dođite i donesite novac!"

Foto: Facebook.com

Prema navodima direktorke smederevske apoteke, tih 12 minuta u objektu od 400 kvadrata bilo je i više nego dramatično. Takođe, ona je dodala i da je osumnjičeni E. S. tokom drame bio veoma usporen.

- Maskirani razbojnik je pacijente koji su u tom trenutku bili u apoteci postrojio uz zid, vitlao pištoljem i pucao u plafon. Ispalio je pet ili šest hitaca, a inače, u tom trenutku u apoteci su bili jedan čovek i otac i sin star oko 10 godina. Otac dečaka je bio pribran, dok je dečak bio u stanju šoka, zbunjen... - kaže sagovornica i nastavlja:

- U jednom trenutku, drugi pacijenti su ušli u apoteku ne znajući šta se dešava, a osumnjičeni ih je uz pretnju i gestikulaciju sa pištoljem dočekivao sa rečima "ajde, ajde".

Drama je trajala i trajala, a smederevska policija je opkolila apoteku i formirala dva tima.

- Na sminku, a i kasnije kada su mi zaposlene pričale kako se sve dešavalo, delovalo mi je kao da je u pitanju bio neki film. Osumnjičeni se i nekoliko puta obratio našim mušterijama: "Vi znate zašto ste vi ovde, ali ne smete da bežite". Ubrzo je uzeo fotelju koja je bila u apoteci, približio je tim šalterima i počeo da razbija kaljeno staklo, nije uspeo iz prvog puta. Udarao je i pištoljem u staklo, a onda ga je razbio - opisala je Botića za Kurir i dodala da se staklo razbilo, a da je osumnjičeni preskočio u deo gde su obitavaju zaposleni.

- Kada je ušao u taj deo, znao je da apoteka ima ti fiskalne kase i uzeo je negde oko 120.000 dinara. U jednom trenutku video je policiju i rekao je: "Evo, stigli su!" Jedna ekipa je upala u apoteku sa prednje strane i tada su počeli da viču našim mušterijama "bežite, bežite" kako bi prošli nepovređeni. Takođe, on je tada pobegao da zadnje strane objekta i tu ga čekala druga ekipa policije koja ga je uhapsila.

Slavica Botić koja uspešno rukovodi apotekom koja ima dugu tradiciju u ovom gradu, rekla je za Kurir da je veoma ponosna na svoje zaposlene kako su reagovali u datoj situaciji. Takođe, ona je dodala i da rade na tome da urade sve bezbednosne mere koje bi trebalo u dogovoru sa farmaceutskom komorom koju su odmah obavestili o incidentu, kao i sa radničkim sindikatima na koji način mogu da zaštite svoje zaposlene.

- Imam nešto da poručim i našim pacijentima, mušterijama koji su bili u našem objektu kada se desila pljačka da mi želimo da im pomognemo da oni prevaziđu strah i traumu koju su doživeli tog dana - zaključila je ona.

Pa da podsetimo, E. S. je uhapšen nakon oružane pljačke apoteke u Smederevu. Takođe, njemu se na teret stavlja da je i pre oružane pljačke pokušao da opljačka i trafiku, ali ga je radnica oterala tako što se zabarakadirala i pozvala policiju. Istragu vodi Više javno tužilaštvo u Smederevu.