AKTUELNO

Podgorički Viši sud ustanovio je da je iz depoa te ustanove ukradeno oružje iz predmeta povodom suđenja zbog navodnog planiranja ubistva više navodnih članova i saradnika kavačkog klana, saznaje portal Dan.

Kako se navodi u odgovoru, koji je sud uputio advokatu odrbane, "od strane predsednika komisije za popis arhiva Višeg suda u Podgorici sudije Zorana Radovića obavešten da je komisija konstatovala, između ostalog, da u arhivi suda nedostaju pištolji Walter Creed kalibra 9 mm, mehanički ukolnjenog fabričkog broja i pištolj marke Glok, a koji su bili dostavljeni depozitu suda 12.07.2022. godine.

Advokat Damir Lekć je saopštio na prethodnom ročištu, da iz ovog predmeta nedostaju dva pištolja i da je uzrok toga obijanje depoa Višeg suda.

Podsećamo, nakon obijanja depoa Višeg suda objavljena je informacija da nedostaje određen broj oružja koje je skladišteno kao dokaz u sudskim postupcima.

Prema navodima optužnice, u kojoj je portal Dan ranije imao uvid, Vukadinović se tereti da je sa NN osobom krajem 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju radi vršenja teških krivičnih dela. Janko Vukadinović je jedan od optuženih za planiranje ubistva Marka Miljkovića i Veljka Belivuka. Pored Janka Vukadinovića na optužnici su Almira Mujahodzić, Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Momčilo Milić i Dušan Ivanović.

Foto: UNIVERZUM HD MEDIA/TANJUG/RADE PRELIĆ

Viši sud spojio je ranije predmet Specijalnog tužilaštva protiv grupe pokojnog Jovana Vukotića sa predmetom koji se vodi protiv Janka Vukadinovića i pripadnika njihove kriminalne organizacije koji se terete da su planirali likvidacije vođa kavačkog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Viši sud je ranije doneo odluku da se sudi u odsustvu Vladanu Mijuškoviću. Po ovom predmetu sudi se i Daliboru Medojeviću.

Podsećamo, Specijalno državno tužilaštvo u ovom postupku obezbedilo je svedoka saradnika i zaštićenog svedoka kodnog naziva Kamenko Kuč. Tako, prema navodima tužilaštva, Vukadinović i Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića 22. junuara planirali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića na tivatskom aerodromu, kada su trebali da polete za Beograd posle posete vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Foto: Foto/Univerzum HD Media

Istraga sumnja da su oni u jednom stanu u Tivtu za izvršenje ovog krivičnog dela držali dva pištolja i municiju. Oni su planirali da Belivuka i Miljkovića "treba ubiti dok budu čekali u redu za čekiranje karata". Kako tužilaštvo tvrdi u spisima, oni su na automobilu marke "opel zafira" postavili lažne tablice i narednog dana, rano ujutro se uputili prema Aerodromu Tivat. Tada ih je presrela policija. Kamenko Kuč je u svom iskazu pred tužiocem naveo da je plan grupe Vukadinovića prvo bio da ubiju vođu kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Tužilaštvo je došlo do navoda da je Kašćelanova likvidacija bila planirana za 22. januar, kada je trebalo da dođe u podgorički Viši sud na zakazano suđenje.

Nakon što su, kako SDT u spisima navodi, saznali da je to suđenje odloženo ova grupa je promenila plan i radila na organizaciji likvidacije Belivuka i Miljkovića, koji važe za bliske saradnike kavačkog klana. Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 evra, dok je za zločin u Tivtu trebalo da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 evra.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutro napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela na saslušanje. Oni su nakon toga uhapšeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i nekoliko monstruoznih ubistava.

Autor: