AKTUELNO

Dečak-ubica, Kosta K. (14), 3. maja zavio je Srbiju u crno kada je u OŠ ''Vladislav Ribnikar'' izvršio masovno ubistvo i surovo usmrtio devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole.

Nakon stravičnog krvavog pira, nezapamćenog zločina, smešten je u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Detaljnom istragom, istražitelji su došli do novih otkrića. Trenutno su fokusirani na poruke i gugl pretragu dečaka ubice.

Neposredno pre masakra Kosta K. je pretraživao dum dum metke na internetu kao i kako se oni ilegano nabavljaju. Dum dum meci se vode kao nehumano oružje, zbog svog zlokobnog karaktera.

Rane koje prave meci razaraju ljudsko tkivo i ostavljaju prostrelnu ranu koju i najveštiji hirurzi retko uspeju da saniraju.

Komunikacija preko platforme "Diskord"

Kako nezvanično saznaje portal Republika.rs, istražuje se da li je preko četova u igricama koje je igrao pred zločin slao poruke koje su možda ukazivale na njegovu monstruoznu nameru.

Foto: TV PINK PRINTSCREEN/TANJUG/JADRANKA ILIĆ/TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ/TANJUG/STR

- Pred istražiteljima je obiman posao. Oni moraju da prečešljaju sve što je dečak pisao na četovima. On jeste igrao igrice strateške i akcione, ali je sada ključ i porukama koje je slao dok ih je igrao - kaže dobro obavešteni izvor za portal Republika.rs.

Ističe se da će analiza četova biti ključna za razumevanje Kostinog motiva i eventualno otkrivanje da li je zločin možda bio inspirisan ili instruiran spolja.

- Postoji i mogućnost da je preko platforme "Diskord" komunicirajući sa drugim igračima, dobio ideje kako da napravi što veći masakr. Verovatno je i preko poruka saznao za dum dum metke. Pred nama je velika istraga preko koje možda i dođemo do eventualnog motiva - zaključuje izvor za naš portal.

Kosta istraživao dum dum metke

Kompjuter, laptop i mobilni telefon su na detaljnoj analizi, a tragovi na internetu vode do saznanja da je Kosta K. pretraživao informacije o dum-dum mecima, puščanim zrnima poznatim po strašnom dejstvu.

Istražitelji sumnjaju da je uspeo da dođe do ovih metaka verovatno bi ih iskoristio u Ribnikaru. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da podsetimo, dečak ubica je od dana masakra, 3. maja ove godine, u kom je ugasio 10 života i duboko i teško ranio još dve osobe, a tri lakše i naneo nepopravljivu psihičku štetu desetinama ljudi, zatvoren na klinici za dečiju neurologiju i psihijatriju. 

On je svedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira koji je u pritvoru jer mu je prema optužnici VJT u Beogradu, stavio na raspolaganje oružje i municiju. Ubica u istom postupku svedoči i protiv majke majke Miljane jer je pronađen njen DNK na jednoj čauri kao i vlasnika streljane i njegovog radnika zbog obučavanja Koste da puca. 

Protiv ubice, njegovih roditelja i škole vode se dva parnična postupka u kojima porodice ubijene dece i školskog čuvara traže naplatu ogromne nematerijane štete koja im je naneta.