AKTUELNO

Andrija Čikić (14) koji je tragično izgubio život u krvavom masakru koji se dogodio 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar", pre tačno godinu dana svirao je u ovoj ustanovi na Savindan.

Niko nije ni slutio da je to poslednja školska slava koju će obeležiti mali pijanista vedrog i nasmejanog duha.

Ovim povodom, na društvenoj mreži Fejsbuk, oglasili su se roditelji nastradalog tinejdžera, koji su objavili njegovu sliku od 27. januara 2023. godine.

- Savindan, OŠ "Vladislav Ribnikar", 27. 01. 2023. - glasio je opis objave neutešne majke.

Ispod slike dečaka na kojoj se vidi kako Andrija svira klavir dok ga ostala deca gledaju, nizali su se mnogobrojni komentari.

- I ovaj današnji Savindan će svirati, drugim anđelima i Bogu. Ljubav i muzika ruše vremenske granice i prelaze u večnost, zato sviraj maestro najnežiju sonatu svoj deci neba i zemlje. Po njoj će te svi prepoznati, jer tvoja duša je poput note - bili su neki od komentara.

Foto: Printscreen facebook

Podsetimo, Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.