AKTUELNO

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata koji je uhapšen u utorak u akciji UKP sa saradnicima zbog finansijskih malverzacija, navodno je trošio sindikalni novac i na tzv. "dijamante" - video igrice preko Interneta.

-Naime, u dužem periodu sa namenske kartice vojnog sindikata vršene su uplate preko Google play usluge na račun firme "Playtika Ltd" koja se bavi onlajn igricama.

-Nezadovoljni članovi i vođe sindikalnih grupa otkrili su da se sindikalni novac, kojim se, prema Statutu, finansira sindikat, a koji se najviše prikuplja od članarina i služi isključivo za aktivnosti sindikata, pravnu i solidarnu pomoć svojih ćlanova, već duže vreme, besomucno troši na tzv. "dijamante" za video igrice preko interneta. Samo užem krugu Antićevih saradnika bilo je omogućeno da sindikalnim novcem, putem platnih kartica, u video igricama kupuju tzv. "dijamante" zarad osvajanja nagrada i postizanja boljih rezultata u tim igricama. Višemilionske prevare Podsetimo, u akciji pripadnika Uprave kriminalističke policije (UKP) uhapšen je Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata, zatim Duško Tolmac, Antićev zamenik, i Predrag Jevtić, generalni sekretar Vojnog sindikata. Njima su lisice stavljene na ruke zbog sumnje da su počinili višemilionske prevare, te proneverili sindikalni novac.

- Policija je obavila pretrese na više lokacija u Beogradu i na teritoriji Vojvodine po nalogu novosadskog Višeg javnog tužilaštva, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, a u saradnji s poreskom policijom Novi Sad. Antiću, Tolmacu i Jevtiću je određeno zadržavanje do 48 sati.

Prema njegovim rečima, Novica Antić se sumnjiči za proneveru jer je, navodno, doneo odluke po kojima se osumnjičenom Predragu Jevtiću neosnovano isplaćuje 3,5 miliona dinara.

- Takođe, sumnja se i da je uhapšeni Antić preuzimao telefone i tehniku sindikata i dalje ih prodavao, čime je oštetio sindikat za preko 1,5 miliona - navodi izvor i dodaje da se sumnja da je uhapšeni predsednik Vojnog sindikata svom zameniku, takođe uhapšenom Dušku Tolmacu, isplatio oko 700.000 dinara na ime pozajmica suprotno aktima sindikata. Pronevera - Duško Tolmac se sumnjiči i da je počinio krivično delo pronevera jer je, navodno, Novici Antiću, suprotno aktima sindikata, pribavio korist od 6,2 miliona dinara, dok se treći uhapšeni Predrag Jevtić sumnjiči da je mobilne telefone i opremu sindikata, dobijene preko operatera, dalje prodavao i na takav način pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 1,5 miliona dinara.

Oglasio se Siniša Lunić, advokat Vojnog sindikata, koji je rekao "da je policija Antiću oduzela neke pokretne stvari".

- Ne znamo šta je povod dok ne dobijemo rešenje o pokretanju istrage. Pre desetak dana u sindikat je dolazila finansijska policija da proverava poslovanje i smatramo da je nešto u vezi s tim, ali zasad ne znamo - rekao je Lunić.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić saslušan je u prostorijama UKP u Kragujevcu. Njegov advokat Mitar Krstić rekao je da je Antić štrajk glađu.