AKTUELNO

"Ovome koji ima 22 godine preti doživotni zatvor, a ostalima do 20 godina. Terete se za teško ubistvo, a tu su konsupirana i lakša dela koja su mu počinili, među kojima je i silovanje. Obzirom da su oni saizvršioci, sud će im odrediti približne zatvorske kazne ako se utvrdi da su krivi", kaže advokat Aleksandar Šćekić!

Srećku S. (20), Saši S. (20) i Daliboru P. (22) koji su osumnjičeni da su ubili Stanimira Brajkovića (74) u KPZ "Padinska Skela", prema rečima našeg sagovornika Aleksandra Šćekića advokata, preti kazna sledeća kazna:

"Ovome koji ima 22 godine preti doživotni zatvor, a ostalima do 20 godina. Terete se za teško ubistvo, a tu su konsupirana i lakša dela koja su mu počinili, među kojima je i silovanje. Obzirom da su oni saizvršioci, sud će im odrediti približne zatvorske kazne ako se utvrdi da su krivi", kaže Šćekić.

Inače, Stanimir Brajković (74) koji je brutalno ubijen u KPZ "Padinska Skela" je bio penzioner koji je sam živeo u Mladenovcu, ima dva sina koja ne žive u Srbiji.

Bio je osuđen na mesec dana zbog prodaje petardi.

Osumnjičeni za ubistvo Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22), kako smo saznali nezvanično, u zatvoru su bili zbog prekršaja i to, jedan na 10 dana zbog neplaćene karte u autobusu, drugi na 380 dana zbog dela protiv bezbednosti u saobraćaju, a treći na 175 dana zbog zakona o ličnoj karti i dela protiv bezbednosti u saobraćaju.

Foto: privatna arhiva

Oglasilo se VJT

Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavešten je 4. februara 2024. godine o smrti S.B. (74) u KPZ “Padinska skela”, nakon čega je naložio da se obavi obdukcija sa toksikologijom, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Nakon prijema obdukcionog nalaza 8. marta, koji je pokazao da je S.B. umro nasilnom smrću, postupajući tužilac je naložio hapšenje osumnjičenih, koji su prethodno delili ćeliju sa pokojnim, zbog sumnje da su izvršili krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (20) i Dalibor P. (22) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gde se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

Na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je osumnjičenima odredio pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B.

Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno prihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle.

Osumnjičeni Saša S. ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko S. peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

S.B. je 3. februara bio na lekarskom pregledu usled povreda koje je zadobio, ali usled straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, pa su ga iste večeri osumnjičeni odveli u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom.

Sutradan se zdravsteno stanje S.B. znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija S.B. preminuo.

Istraga je u fazi ispitivanja svedoka i prikupljanja dokaza.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni, su izdržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pokrenula je disciplinske postupke protiv sedam službenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu (Padinska Skela) zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima.

Ovi državni službenici nisu obavestili prepostavljne o vanrednom događaju u kome su učestvovala četvorica prekršajno kažnjenih lica za koje se sumnja da su naneli povrede prekršajno kaznenom licu B.C. koji je preminuo 4. februara ove godine.

Kako saznajemo, zatvorenik je umro nakon zlostavljanja u zatvoru Padinska Skela.

- Upava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da neće tolerisati ponašanje ovih zaposlenih koji zaobilaze jasno propisane procedure prilikom obavljanja njihovih radnih dužnosti i zbog toga će biti najstrožije sankcionisani- kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Upravnik ovog zavoda Vladimir Bukvić koji je tu funkciju obavljao od 2018.godine premešten je na niže radno mesto i ubrzo je postavljena druga osoba, dok je Uprava reagovala pokretanjem disciplinskih postupaka!