AKTUELNO

Suđenje vođi kavačkog klana Radoju Zviceru, koji je u bekstvu i za njim se traga, i još 44 optuženih koji se sumnjiče da su bili deo takozvanog vračarskog klana koji se sumnjiče za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i Aleksandra Šarca, kao i pokušaje ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića, za čiju se likvidaciju sudi kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, zatim Samira Divljanovića, Miloša Nilovića Runje, Andrije Zarića i Aresnija Stefanovića, kao i planiranje likvidacije pripadnika kriminalne grupe Strahinje Savića u pritvoru u Bjelom Polju, počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Među 45 optuženih, od kojih je 17 među kojima su Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara u bekstvu, nalazi se i Nikola Kačarević, bivši suprug starlete Tamare Đurić, koji se tereti da je "tipovao" Šarca i za to od pripadnika klana dobio 6.000 evra.

- Nisam kriv - kratko je danas prvi put javno u sudnici rekao Kačarević.

Foto: Kurir.rs/ANA PAUNKOVIĆ

Kako saznajemo, iz publike je suđenje pratila i majka pokojnog Aleksandra Šarca, koja je u jednom trenutku pitala ostale prisutne u publici "da li je neko ovde Kačarevićev".

- Ja sam mu brat - rekao je jedan muškarac, na šta mu se majka pokojnog Šarca obratila rečima:

- Kaži mu da ga je pozdravila mama Aleksandra Šarca, to sam ja - rekla mu je kratko ona i nastavila da prati suđenje iz publike.

Obraćanje majke pokojnog nije zvučalo kao pretnja.

- Više je zvučalo kao očaj majke. Prema optužnici, Kačarević je bio blizak prijatelj ubijenog Šarca i jedan od retkih u kog je Šarac imao poverenja da se sa njim nalazi u gradu. Kako se navodi, upravo je to poverenje iskoristio Kačarević i pripadnicima kriminalne grupe dojavljivao kretanje Aleksandra Šarca, a za to dobio novac

Među optuženima je i Marko Drakula, sin poznatog pankera Nebojše Drakule, frontmena grupe "Direktori".

- Optužnica tužilaštva za organizovani kriminal nije tačna, nisam kriv - rekao je Drakula i najavio da će izneti svoju odbranu.

Kao vođe kriminalnog klana, prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, kriminalnu grupu su na teritoriji Srbije i Crne Gore organizovali odbegli Zvicer i Vušović i ona je kako se navodi, delovala od 2019. do 2022.

Navode optužnice danas su kratko negirali svi optuženi koji su na optuženičkoj klupi, osim optuženog Danila Tešića, koji je rekao da ne želi da se izjasni "jer se protiv njega ne vodi ovaj krivični postupak".

- Ja imam uverenje Trećeg osnovnog suda da se protiv mene ne vodi krivični postupak, neću da se izjasnim - rekao je Tešič.

Foto: Facebook.com printscreen

Jedina žena obuhvaćena optužnicom protiv 45 pripadnika klana, Aleksandra Čović inače sestra Lazara Ilića, koji je u pritovru u Crnoj Gori i sumnjiči se da je direktni izvršilac ubistva Aleksandra Šarca u Tržnom centru Ušće.

- Razumela sam optužnicu i nisam kriva - rekla je kratko Aleksandra Čović.

Aleksandra Čović, podsetimo, sumnjiči se da je učestvovala u pripremi ubistva Strahinje Savića u pritvoru u Crnoj Gori.

Kako se u optužnici navodi, Savić je uhapšen u januaru 2021. u Budvi i pristao je na saradnju sa crnogorskim istražiteljima, otvorio im svoj Skaj telefon i dao informacije o ubistvu Šarca kao i pripremi ubistva škaljarca Marka Ljubiše Kana u Budvi, zbog čega su Zvicer i Vušović isplanirali da ga cijanidom otruju u pritvoru.

U optužnici se navodi i da su cijanid kupili u Bugarskoj i stavili ga u pečenje koje je rođena sestra Strahinje Savića odnela bratu u pritvor. Međutim, prema optužnici, otrov nije delovao jer je "pečenje bilo vruće pa se cijanid apsorbovao".