AKTUELNO

- Bečka policija je javila da ima pomaka u potrazi za nestalom Dankom Ilić i dve žene sa snimka! Kažu da su napravili i foto-robote, svi se ovde nadamo da će naći devojčicu. Problem je što je loš snimak i što je bio mrak, pa je pitanje da li policijski sistem (za identifikaciju pomoću) pet tačaka (na licu) može da prepozna lica devojčice i dve žene sa snimka - kaže Živojin Trifunović, Srbin koji već 51 godinu živi u Beču.

Među Srbima u Beču su i dalje glavna tema nestanak dvogodišnje devojčice iz Bora i kasnije objavljivanje čuvenog snimka sa još neidentifikovanom devojčicom i, navodno, dve Rumunke.

- Svi se pitamo kako je moguće da je nestala u Boru i da se odjedanput pojavi u centru Beča. Ne možemo da verujemo da čovek koji je snimio devojčicu i dve žene nije odmah pozvao policiju sa mobilnog telefona, nego je išao preko ambasade i Ministarstva spoljnih poslova. Tu se mnogo vremena izgubilo - kaže Trifunović.

"Verovatno snimatelj nema vizu ili ima neku kaznu"

Trifunović kaže da se sada špekuliše se i o razlozima zbog čega čovek koji je snimio devojčicu i dve žene u centru Beča nije odmah pozvao lokalnu policiju.

- Među Srbima se uglavnom komentariše da taj čovek verovatno nema vizu, ili možda ima neku kaznu, pa zbog toga nije smeo da zove policiju. Nažalost, ima puno Srba u Beču koji nemaju vizu ili imaju kazne. Sada cela zemlja traži te dve žene i devojčicu, ali se izgubilo puno vremena - kaže Trifunović.

"I Rumuni u Beču se pitaju koje su to dve žene"

Pošto više od pet decenija živi u Beču, Trifunović zna i puno Rumuna koji žive u glavnom gradu Austrije.

- I oni su u šoku, pitaju se koje su to dve žene. Kao što sam već rekao, problem je loš snimak i što je bio mrak. Treba da bude oštra slika da bi sistem pet tačaka bečke policije prepoznao nos, oči i usta osoba sa snimka. Nisam siguran da sa ovog snimka može to da targetira lice, iako austrijska policija ima filtere. Svi se ovde nadamo da može - kaže Trifunović.

U Beču se strahuje da su, možda, dve žene sa snimka sa detetom uveliko napustile Austriju.

- Digla se tolika prašina ova tri dana u celoj Austriji da su te dve žene verovatno pobegle. Na izlazu i ulazu u Austriju postoje kamere za prepoznavanje lica, tako da i ako su izašle iz zemlje možda mogu da ih nađu. Možda su ih snimile i kamere na toj tramvajskoj stanici u Beču, ali bio je mrak i pitanje je koliko je kvalitetan snimak i da li su kamere uhvatile lice tih žena - kaže Trifunović.

"Kažu da je Dragana Mirković angažovala detektiva"

Trifunović kaže da su dve austrijske televizije objavile kratak prilog o nestaloj Danki Ilić.

- I tri bečke novine su pisale o tome prethodnih dana i prenele apel policije da se svi jave koji znaju nešto o devojčici i ženama sa snimka. Čak se ovde priča da je i Dragana Mirković angažovala navodno nekog detektiva da traži Danku i žene. Ne znam koliko on može da bude uspešan - kaže Trifunović.

Autor: