AKTUELNO

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) saslušani su sinoć u tužilaštvu, a tom pirilikom jedan od osumnjičenih je priznao zločin, dok se drugi branio ćutanjem.

Govoreći o psihološkom profilu ličnosti osumnjičenih za ubistvo Milena Milanović, specijalizantkinja psihijatrije, izrazila je saučešče porodici male Danke Ilić.

- Svi mi imamo potrebu da se umirimo, ovo jeste uznemirilo naciju proteklih dana. Što više razumemo okolnosti možemo na neki način razmišljati da u budućnosti ovo predupredimo. Iz informacija koje su nam predočene iz istrage koja je u toku psihoprofil ličnosti je da su to dezorganizovane ličnosti - navela je Milanović u Novom vikend jutru Jovane Jeremić na TV Pink.

Milanović je govorila o graničnom poremećaju ličnosti koji u sebi ima taj rascep, koji se pokaže u kriznoj situaciji.

Foto: TV Pink Printscreen

- U kriznim situacijama oni imaju ponašanje kao da imaju dve, tri godine - navela je Milanović i dodala da je ovde neko da bi sebe zaštitio učinio najveće moguće zlodelo.

Zvezdana Savić, klinički psiholog, rekla je da je potresena događajem i izjavila saučešće porodici.

- Pogođena sam time, imala sam slučaje da su izvršena takva ubistva, ali se nije davao takav publicitet, dešavalo se da neko potpuno neupadljiv ubije dete od svoje partnerke. Da bi govorili o profilu ličnosti nekoga ko izvrši takav zločin mora da se obavi detaljna psihološka analiza - kazala je Savić.

Kako je rekla, napravljen je konsenzus gde psihopatija i sociopatija ulaze u antisocijalni poremećaj ličnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Savić je naglasila da su to ličnosti koje se ponašaju po antisocijalnom obrascu, van normi društva u kojem živi, ponaša se impulsivno i arogantno.

- To je čovek koji nema razvijen osećaj krivice - precizirala je Savić.

Ona je navela da bez detaljne analize ličnosti ne može da kaže da li su oni monstrumi, ali da delo jeste monstruozno.

Željko Mašović, psiholog, rekao je da čak i kad bi sad bila uvedena smrtna kazna, ovi osumnjičeni ne bi mogli da budu osuđeni na nju.

- Mi sada danima pokušavamo da objasnimo nešto neobjašnjivo... Rekao sam i ponoviću da svaka osoba koja učini nešto ovako, ako je ovo učinjeno ovako, ona je ili sociopata ili psihopata - ocenio je Mašović.

Kako je rekao, kakva god da im je priča i poremećaj, to ga ne zanima, oni su uradili šta su uradili.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da su bili uračunljivi ne bi to uradili. Ja sam pre dva dana rekao da mi deluju kao osobe niske inteligencije, pa posle čujemo da su kupovali varikinu... Devojčicu su u minut i po se dogovorili da udave dete, zakopaju i odu... - kazao je Mašović.

Milanović je dodala da normalne osobe ovakve stvari i ne mogu da razumeju.

- Kada sam rekla da se ponaša na nivou dvogodišnjaka, to se podrazumevalo na adaptivno ponašanje... Kod ovakvih ličnosti, oni kao da se nisu formirale adaptacije... Oni se u kriznim situacijama ponašaju na nivou retardiranosti - kazala je Milanović.