AKTUELNO

Vozilom je upravljao norveški državljanin iračke nacionalnosti.

Oko 1,5 kilograma zlata vrednosti oko pet miliona evra, pronađeno je na izlazu graničnog prelaza Gradina, a prekršaj je otkriven prilikom kontrole vozila koje se kretalo od Norveške ka Turskoj, saopštila je Uprava carina.

Vozilom je upravljao norveški državljanin iračke nacionalnosti, a sa njim je u automobilu 16. marta kada je prekršaj otkriven, bio još jedan putnik, takođe Iračanin sa norveškim državljanstvom.

Pošto su carinski službenici posumnjali u njihove reči da nemaju ništa da prijave za kontrolu, odlučili su se za detaljan pregled i u prtljažniku su ubrzo, u kutiji za alat, otkrivene dve kese pune zlatnog nakita.

Interesantno je, međutim, da je jedan deo nakita toliko pocrneo da je veštak pozvan da izađe na teren i potvrdi da li je reč o tom plemenitom metalu, jer su putnici tvrdili da nije u pitanju zlato.

Analiza je pokazala da se radi o zlatu koje je prethodno paljeno, kako bi se od carinika sakrila prava priroda krijumčarene robe. Ukupno je zaplenjen 1.321 gram zlata i to tri zlatnika, lomljeno 22-karatno i lomljeno staro zlato od 14 karata.

Vrednost otkrivenog zlata je procenjena na oko 5 miliona dinara, a pošto je to iznos veći od trećine vrednosti automobila, i ?mercedes? je privremeno zadržan, dok su putnici platili i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara.

#Carina

#Zaplena

'