AKTUELNO

Viši sud u Beogradu osudio je danas prvostepeno na dve godine i 10 meseci zatvora bivšu manekenku Katarinu Rebraču zbog zloupotreba sa Fondom za prevenciju raka dojke, jer je sa saradnicama protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara iz tog Fonda koji su uplaćivali građani i donatori.

Njene saradnice Slađana Mironja i Mirjana Hristić osuđene su na po godinu dana zatvora. Rebrači je posle osam godina vraćen pasoš i ukinuta zabrana napuštanja boravišta.

Prema zaključku suda, one su krive jer su Fond za prevenciju raka dojke “Katarina Rebrača” oštetile za 22.584.619, 80 dinara.

Osuđene su zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Od optužbi protiv Rebračine majke Sandrine Bogunović Više javno tužilaštvo je zimus odustalo.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta.

Rebrača i ostale optužene terete se da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana".

Novac su trošile na putne karte, hotele...

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je odbacila sve navode optužnice, a i danas je ponovila da nije radila ništa nezakonito.

Rebrača je fond osnovala u maju 2006. godine.

#Hapšenje

#Katarina Rebrača

'