AKTUELNO

Uhapšeno je 11 osoba.

Najmanje 60 osoba umrlo je od trovanja alkoholom u Irkutsku, na istoku Sibira, a vlasti su dosad uhapsile 11 osoba zbog sumnje da su prodavali losion za kupanje koji sadrži metanol, saopštili su zvaničnici.

Iz regionalnog ministarstva zdravlja je saopšteno da je registrovano 105 slučaja trovanja, od kojih je 40 i dalje u bolnici, a petoro je otpušteno pošto im se zdravstveno stanje poboljšalo.

Od subote uveče, više od 20 osoba je hospitalizovano, a posle lečenja biće upućeni na lečenje od alkoholizma, izjavila je glavni psihijatar-narkolog Irkutske oblasti Elvira Tarbajeva. "Koncentrat za kupanje 'Glog"' sadrži visoku koncentraciju metilovog alkohola, metanola ili antifriza, i mogao se kupiti po veoma niskoj ceni, za oko 40 rubalja (nešto više od pola evra).

Policija je istovremeno otkrila dve ilegalne mini fabrike za proizvodnju alkohola i uhapsila sedam osoba za koje se sumnja da su učestvovale u proizvodnji i prodaji koncentrata za kupanje. U Irkustku je zbog umrlih danas objavljen dan žalosti.

Sve žrtve su, prema navodima istražitelja, stanovnici naselja Novo-Lenino u Irkutsku, ali nisu zajedno pili. Žrtve su starosti od 35 do 50 godina.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je na sednici vlade rekao da vlasti moraju brzo da deluju i zabrane prodaju takvih stvari.

-To je strašno. Tome se mora stati na kraj - istakao je Medvedev. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je o svemu informisan i predsednik Vladimir Putin.

-To je strašna tragedija... Biće preduzete mere - rekao je Peskov.

Istražni komitet Ruske Federacije, najviši istražni organ zemlje, objavio je ranije da je na bocama sa losionom pisalo da su samo za spoljnu upotrebu. Vlasti su pokrenule istragu o ovom incidentu.

Trovanja sa surogatima alkohola se redovno dešavaju u Rusiji, ali je ovaj slučaj u Irkutsku jedan od najsmrtonosnijih incidenata za više godina.

Irkutsk je šesti po veličini grad u Rusiji sa 1,1 milionom stanovnika.

S.M.

#Rusija

#Sibir

#Smrt

#Trovanje

'